UOČI POPISA STANOVNIŠTVA

U Splitu obilježen Dan neovisnosti BiH

29.02.2020 u 23:25

Bionic
Reading

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u subotu je u Splitu u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine splitsko-dalmatinske županije i bošnjačkih udruga koje djeluju u toj županiji.

Predsjednik toga vijeća Kadro Kulašin istaknuo je da Bosna i Hercegovina treba biti država svih njenih građana i da svi, bez obzira na svoju etničku i vjersku pripadnost, ostvaruju sva prava.

"Bosna i Hercegovina mora biti zajednica u kojoj svi njezini stanovnici imaju ista prava bez obzira jesu li u nacionalnoj većini ili manjini. Isto tako, svaki narod ima pravo na to da ga predstavlja onaj koga narod izabere, a ne koga se nametne", rekao je Kulašin.

Najavio je angažman bošnjačke nacionalne manjine na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Aktivno ćemo se uključiti i podržati kandidata za koga mislimo da će nas najkvalitetnije predstavljati i zastupati naše interese. U tom smislu, da bismo izašli na izbore i imali pravo birati, moramo se izjasniti kao pripadnici nacionalne manjine. Ne zaboravimo da i naša djeca koja navršavaju 18. godinu trebaju u nadležnoj instituciji ažurirati svoje podatke tj izjasniti se kao Bošnjak ili Bošnjakinja, rekao je Kulašin.

Kulašin: Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, vjeri i jeziku ne smije biti usputno i površno

Po njegovim riječima, bošnjačka nacionalna manjina u Hrvatskoj bavit će se razvijanjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kulašin je također rekao kako je za nacionalne manjine u Hrvatskoj od velike važnosti popis stanovništva 2021.

"U odnosu na broj izjašnjenih pripadnika pojedine nacionalne manjine ovisit će i polaganje na određena prava - na jezik, na izučavanje jezika i kulture u redovnom školskom sustavu, na osobne dokumente. Izjašnjavanje na popisu o nacionalnoj pripadnosti, vjeri i materinskom jeziku su od prevelike važnosti da bismo na to odgovarali na usputan i površan način" , kazao je Kulašin.

Na svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Gradskom kazalištu mladih intonirane su himne Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Priređen je i kulturno-zabavni program, a nastupili su članovi Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" s mješovitim zborom "Sevdah" i dramskom skupinom.

Na referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992., izlaznost glasača je bila oko 64 posto, od kojih je više od 99 posto glasovalo za neovisnost Bosne i Hercegovine.