PLEMENITA IDEJA

U Splitu će se graditi stanovi za humanitarni smještaj

11.10.2016 u 14:25

Bionic
Reading

U splitskom naselju Blatine planirana je izgradnja objekta sa stanovima za humanitarne potrebe smještaja mladih osoba bez roditelja ili bez roditeljske skrbi te za roditelje bez prebivališta u Splitu, čija se djeca liječe u splitskim zdravstvenim ustanovama, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi

Vrijednost planiranog objekta je od četiri do pet milijuna kuna, a ideju za gradnju takvog objekta dali su dvojica splitskih gradskih vijećnika Ivica Grubišić Gire i Ante Zoričić, koji su danas izrazili očekivanje da će na sjednici Gradskog vijeća idućeg četvrtka biti prihvaćen zaključak za gradnju objekta u četvrti Blatine.

'Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar već je dao potpru ovako zamišljenom projektu te očekujemo da će Gradsko vijeće u sljedeći četvrtka prihvatiti zaključak kojim bi se odobrila izgradnja ovih stanova u četvrti Blatine,' rekli su nezavisni vijećnici Grubišić i Zoričić.

Istaknuli su kako je Grad Split vlasnik nekretnine na prostoru na kojem se, po njihovoj zamisli, mogli izgraditi humanitarni stanovi. 'Rušenjem postojećeg objekta i izgradnjom novoga dobio bi se prostor iskoristive površine oko 510 metara četvornih, u kojem bi bila tri trosobna stana za bivše štićenike Doma 'Maestral' i osam dvokrevetnih soba za roditelje teško oboljele djece koja se liječe u splitskoj bolnici, a koji nemaju prebivalište u Splitu, te još 150 metara četvornih za udrugu čiji bi rad bio na korist cijeloj zajednici,' rekao je Grubišić.

Privremeni smještaj za roditelje s prebivalištem izvan Splita kojih se teško oboljela djeca liječe u Splitu, bio bi besplatan u novoizgrađenim humanitarnim stanovima, dodao je.

'U tri trosobna stana preseljavalo bi se štićenike dječijeg doma 'Maestral' nakon što ta djeca bez roditelja ili roditeljske skrbi navrše 21 godinu života do kada mogu boraviti u toj ustanovi. Po izlasku iz Doma 'Maestral' mladim osobama će se omogućiti korištenje stanova u četvrti Blatine tri godine tako što bi mjesečno plaćali režijske i troškove smještaja u iznosu do 1.000 kuna, a po isteku trogodišnjeg boravka njima bi bilo vraćeno tih 36 000 kuna. Cilj ovog plaćanja režija i stanarine do 1.000 kuna jeste da naši štićenici razvijaju navike društvenog života i pripremaju se za samostalni život,' objasnio je ravnatelj Doma 'Maestral' Miljenko Grabar.