OTAC DJEVOJČICE IZ POLJSKE

'U šoku smo, nismo ju namjerno ostavili u autu'

15.07.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Šestogodišnjoj djevojčici iz Poljske, koja je prije pet dana u Omišlju na otoku Krku proživjela paklenih 45 minuta zatvorena u automobilu na temperaturi od oko 50 stupnjeva Celzija, što ju je dovelo do ruba smrti, oporavljaju se svi vitalni organi, ali ne i mozak. Iako je sada gotovo potpuno jasno da će malena Poljakinja cijeloga života biti ovisna o nečijoj pomoći, njezin otac tvrdi da je ona dobro

Šokantni događaj o kojem je policija u kratkim crtama izvijestila novinare zgrozio je javnost, ali i nametnuo niz potpitanja na koja nitko ne daje odgovore. U nadi da će im sami roditelji, koji bdiju nad djevojčicom smještenom na Odjelu intenzivne njege, reći gdje su oni bili dok im je kćerkica 45 minuta provela u zatvorenom automobilu, brojni su novinari satima čekali ispred Dječje bolnice Kantrida.

'Nismo ju namjerno ostavili u autu', rekao nam je otac djevojčice na pitanje kako se sve dogodilo. Zatekli smo ga na ulazu Odjela u društvu njegova brata i ljubazne gospođe koju su angažirali za prevođenje kako bi se mogli sporazumjeti s liječnicima. Prevodila je i našu kratku konverzaciju. 'U velikom smo šoku, molim vas za razumijevanje, ne želimo davati nikakve izjave', kratko je rekao.

No dodao je da se ona igrala u autu prije nego je doživjela toplinski udar, a na naše pitanje gdje su on i njegova supruga tada bili, škrto je rekao: 'Nismo bili daleko.' U Omišalj na ljetovanje stigli su, kazao je, sa širom obitelji, njegovim bratom, koji mu je vrlo nalik, suprugom i djecom. Odsjeli su u apartmanu čiji vlasnik ima samo riječi hvale za svoje goste iz Poljske. On je djevojčicu, u vrlo teškom stanju, i prevezao u krčki Dom zdravlja tog subotnjeg popodneva. 'Majka je i sada uz nju, jako nam je teško, i meni i njoj, ali naša je kćerkica dobro', optimističan je otac.

Prevoditeljica nam je rekla da roditelji uza svu brigu oko djeteta već rade na organizaciji transporta u Poljsku, što nije nimalo jednostavno. Čini se i da očekuju, s obzirom da nisu odmah pritvoreni, da se i kaznena prijava koju su dobili zbog počinjenog kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta, u stjecaju s kaznenim djelom tjelesne ozljede iz nehaja, prebaci u njihovu zemlju.

Predstojnik Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka dr. Igor Prpić potvrdio nam je da je transport bolesnice, s obzirom na njeno trenutno zdravstveno stanje, izvediv, no sumnja da će se to dogoditi tijekom vikenda.

I danas, kaže, kod nje nema značajnih promjena. Kod djevojčice je, kao što smo izvijestili, i dalje prisutan duboki poremećaj svijesti. Izvan je životne opasnosti, ona gleda, spontano diše, ali je potpuno dezorijentirana, ne prepoznaje ni svoje roditelje, niti reagira na bilo kakav vanjski podražaj. Svi njeni vitalni organi, osim mozga, koji su otkazivali pri toplinskom udaru, oporavili su se liječenjem, ali, nažalost, prognoze dr. Prpića nisu dobre. 'Nismo sigurni koliko će se njen mozak uspjeti oporaviti', rekao je dr. Prpić, dodajući da bi ovakav 'klasični' toplinski udar teško preživjela odrasla osoba.

Djevojčica je, podsjetimo, 9. srpnja ostavljena u automobilu na suncu. Njeni roditelji, oboje 31-godišnjaci, pronašli su ju nakon 45-minuta u vrlo teškom stanju. Nakon pružanja prve pomoći u krčkom Domu zdravlja, oko 18 sati istoga dana prebačena je u Dječju bolnicu Kantrida i otada se liječnici bore za njezin oporavak.