MULJAŽE S PREUZIMANJEM

U Sloveniji uhićen vlasnik Luke Zadar

17.10.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Vlasnik mariborske tvrtke za taksi prijevoz i većinski vlasnik Luke Zadar d.d. Daniel Robnik uhićen je jučer u akciji Nacionalnog ureda za istrage Slovenije

Istražitelji sumnjiče Robnika, Josepha Tišlera i jednog državljanina Hrvatske, zbog sumnji za niz povreda zakona 2013. godine zbog nekoliko transakcija i preuzimanja Luke Zadar d.d. posredstvom nesolventne tvrtke. Na taj je način otuđena imovine u vrijednosti od 19,2 milijuna eura čime je vjerovnicima nanesena velika šteta.

Slovenska je policija jučer uhitila Robnika i Tišlera i izvršila pretres njihovih stanova. Ove istražne radnje su, kako izvještavaju slovenski mediji, temeljene na postupku koji se provodi od travnja ove godine na temelju primljenih prijava. Za prekršaj izigravanja vjerovnika je prema slovenskom zakonu predviđena zatvorska kazna od pet godina. Istražitelji su inače tijekom jučerašnjih istražnih radnji pretražili jedanaest stambenmih i poslovnih prostora u Mariboru gdje su tražili dokaze za sumnje o šteti počinjenu vjerovnicima, javlja portal Media press


Slovenski istražitelji već nekoliko godina pokušavaju razriješiti cijeli splet financijskih malverzacija oko fondova Zvon 1 i Zvon 2 Mariborske nadbiskupije tijekom koih je isparilo na stotine milijuna eura. Jedan krak tih istraga se odnosi na kupnju većinskog paketa Luke Zadar d.d. Ranije su posredsvom tvrtke Storitve i male zadarske tvrtke Manus ti fondovi postali vlasnici 53 posto Luke Zadar d.d., a prošle godine je taj paket preuzeo Danijel Robni.

Robnik je do 53,6 posto dionica Luke Zadar d.d. došao otkupivši 19 milijuna eura potraživanja koje je slovenska tvrtka Storitve imala prema Manusu (to je onih 15 milijuna eura kedita NLB-a odnosno od crkvenog fonda uvećanog za kamate).

Više pročitajte ovdje