pandemija usporava

U Sloveniji počinje otvaranje fakulteta, turizma i sporta

26.04.2021 u 13:13

Bionic
Reading

U Sloveniji se u ponedjeljak, nakon višemjesečnog zatvaranja visokoškolskog sustava, fakulteti ponovno otvaraju za nastavu uživo, a otvaraju se i hoteli i drugi turistički objekti kao i sportska natjecanja i treninzi uživo, dok svi pokazatelji pandemije koronavirusa opadaju.

U zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđen je samo 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najmanji broj dnevnih infekcija od 11. listopada prošle godine, kad ih je bilo 169 i znatno manje nego prije tjedan dana, kad ih je u jednom danu bilo 234.

To omogućava daljnje relaksiranje mjera, ali je pritisak na bolnice i dalje velik, pa vlada poziva na izbjegavanje nekontroliranog druženja, poštivanje mjera i ograničenja za pojedine aktivnosti.

S 1354 PCR testa potvrđen je 191 slučaj, uz 14,1 posto pozitivnih nalaza, a u bolnicama je umrlo još 5 pacijenata, čime se broj umrlih povećao na 4.208. Prosječan broj potvrđenih zaraza u jednom danu za sedmodnevno razdoblje iznosi 692, dok je aktivnih zaraza u zemlji trenutno 10.362, objavilo je ministastvo zdravstva.

U bolnicama je trenutno 643 covid pacijenata, 13 više nego dan ranije, od čega 158 na intenzivnoj njezi.

Znanstveni institut "Jožef Štefan" koji za vladu provodi istraživanja i radi projekcije razvoja epidemije objavio je da je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan i iznosi 0,96, što znači da je epidemija u "blagom opadanju", a ako se ovaj trend nastavi, onda bi Slovenija već u prvoj polovici svibnja mogla doći u tzv. žutu fazu s dodatnim ublažavanjem mjera i restrikcija.

S današnjim danom, nakon višemjesečnog lockdowna za visokoškolski sustav i rada po on-line metodi, ponovno je dopuštena nastavna djelatnost uživo na fakultetima po mješovitom hibridnom modelu. Od danas je dopušten i rad hotela i sličnih turističkih objekata, ali oni mogu iznajmiti najviše 30 soba, a gosti moraju biti testirani ili s preboljelim covidom, pa je interes hotelijera relativno mali i nezadovoljni su kasnim otvaranjem turizma.

Odlukom vlade, od danas su u Sloveniji dopuštena i sva sportska natjecanja i treninzi, no utakmice se moraju održavati bez gledatelja. Rekreativni sport je dopušten za skupine od najviše 10 ljudi, a toliko je i gornje ograničenje za prijavljene prosvjede i okupljanja u javnosti, što će kontrolira policija.