nositelj virusa

U Sloveniji osmi slučaj ospica ove godine

14.05.2019 u 14:54

Bionic
Reading

U Sloveniji je utvrđen osmi slučaj zaraze ospicama ove godine, a oboljeli je djelatnik slovenske radiotelevizije, prenijeli su u utorak slovenski mediji

"Jedan od mojih suradnika slučajno se našao u čekaonici gdje je bio i jedan pacijent za kojega se kasnije pokazalo da je zaražen ospicama", kazao je u izjavi za javnost direktor slovenskog RTV-a Igor Kadunc.

Dodao je da je spomenuti djelatnik kasnije pozvan u bolnicu na testiranje, gdje su ocijenili da nije prenositelj zaraze, odnosno nositelj virusa. Nakon toga je normalno dolazio na posao, ali je potom stvarno obolio, kazao je Kadunc.

Riječ je o osmom slučaju oboljelih od ospica u Sloveniji ove godine, a uglavnom je bolest registrirana kod osoba koje su se vratile iz inozemstva ili onih koji su s dotičnima kasnije bili u kontaktu.

Na slovenskoj javnoj radioteleviziji, koja ima oko tisuću petsto zaposlenih i vanjskih suradnika, kažu da su o slučaju djelatnika oboljelog od ospica, odmah nakon što je to dijagnosticirano, obavijestili nadležnu epidemiološku službu nacionalnog Instituta za javno zdravlje, a zaposlenici koji su s oboljelim bili u kontaktu dobili su odgovarajuće naputke.

Nacionalni institut za javno zdravlje ( NIJZ) u vezi s novim slučajem ospica upozorio je da osobe koje odlaze u inozemstvo prije polaska na put trebaju provjeriti svoj zdravstveni status, odnosno jesu li cijepljenjem ili tako da su ospice već preboljeli stekli imunitet na bolest te da je imunitet siguran ako su bili dva puta cijepljeni. Kod svih bolesnika ove godine oboljelih od ospica u Sloveniji liječenje se je odvijalo bez dodatnih komplikacija, objavile su zdravstvene službe.