ZAČARANI KRUG

U Sloveniji optimizam uoči susreta Erjavec - Pusić

30.01.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Slovenski mediji izražavaju umjereni optimizam u srijedu uoči susreta ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Karla Erjavca i Vesne Pusić o problemu Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu

Kako je u srijedu poslije podne u svojoj središnjoj informativoj emisiji prenijela Slovenska televizija, Erjavec je pred svoj odlazak u Bruxelles ponovio da je optimist da će se naći rješenje za Ljubljansku banku. Erjavec će hrvatsku ministricu upoznati i s time da je zbog političke situacije u Sloveniji za to relativno malo vremena, jer bi se u krajnjem slučaju moglo dogoditi da u Sloveniji zbog krize dođe do raspuštanja parlamenta i raspisivanja prijevremenih izbora, a u tom slučaju ratifikaciju se ni tehnički ne bi moglo provesti.

Susret Erjavca i hrvatske ministrice u srijedu na večer u Bruxellesu mogao bi pokazati da je dogovor o tome kako tehnički riješiti pitanje Ljubljanske banke blizu, iako Slovenija i dalje smatra da je uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, javlja većina slovenskih medija.

Problem u odnosima Hrvatske i Slovenije je to što su obje strane obično uvjerene da su u pravu, bez obzira je li u pitanju spor o granici ili o Ljubljanskoj banci, zbog čega se često događa da se politika 'vrti u začaranom krugu nedovršenih pregovora, pri čemu nijedna strana nije u stanju napraviti ustupak prema drugoj', piše u srijedu u komentaru dnevni list 'Primorske novice' iz Kopra.

'Povijest slovensko-hrvatskih odnosa povijest je propuštenih prilika i neispunjenih očekivanja. Dva naroda koji bi morali biti najbliži saveznici, jer su imali istu sudbinu pod različitim gospodarima, stalno se zapliću u međusobne sporove otkad imaju svoje samostalne države', piše list. Dodaje kako se do sada često pokazalo da Slovenija i Hrvatska nisu u stanju naći dogovor bez pritisaka iz međunarodne zajednice, odnosno utjecaja velikih, a uz to do napetosti u odnosima često dolazi zbog unutarnjih kriza.