crne brojke

U Sloveniji blizu 60 posto umrlih od Covida-19 iz domova za starije

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.01.2021 13:44
  • Objavljeno 11.01.2021 u 13:44
tportal

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je, prema najnovijim službenim podacima, od početka epidemije od posljedica Covida-19 do sada umrlo 3022 ljudi, a najviše smrtnih slučajeva, blizu 60 posto, zabilježeno je u domovima za starije i u dobnoj skupini ljudi iznad 85 godina starosti.

Prema podacima slovenskog nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), prošle je godine u Sloveniji zabilježen 2891 slučaj smrti kod osoba zaraženima novim koronavirusom, od čega se u 1682 slučaja radilo o korisnicima domova za starije, koji su činili 58 posto ukupno umrlih od posljedica Covida-19, kazao je na vladinoj konferenciji za novinare ravnatelj NIJZ-a Milan Krek.

Govoreći o mortalitetu i posljedicama epidemije na populaciju, Krek je kazao da se po visokoj starosti populacije Slovenija može uspoređivati sa sjevernom Italijom, gdje je postotak umrlih iz domova za starije u odnosu na ukupan broj umrlih također visok, oko 39 posto, premda niži nego što je slučaj u Sloveniji.

Najviše smrti zbog Covida-19 u Sloveniji zabilježeno je među ljudima starijim od 85 godina, ali su zabilježeni i smrtni slučajevi u grupi od 25 do 34 godine starosti, a lani je zbog zaraze koronavirusom krajem godine umrla žena u 31. tjednu trudnoće, kazao je Krek, dodavši da su liječnici uspjeli spasiti novorođenče, ali  ne i majku.

Prema preliminarnim podacima, u 2020. godini u Sloveniji je umrlo 3135 osoba više nego u 2019. godini, što s dijelom pripisuje epidemiji Covida-19, ali je i posljedicama dugogodišnjeg zanemarivanja potrebnih kadrovskih i smještajnih kapaciteta u domovima, te  nedovoljne brige za stariju populaciju općenito, naveo je Krek.

Dodao je kako je Sloveniji potrebno više domova za starije koje treba graditi po novim standardima, ali isto tako i više bolnica za palijativnu njegu za one čiji smještaj u domove, što se sada čini,  više nema smisla.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!