covid-19

U Sloveniji 75 novozaraženih, jedan smrtni slučaj

05.10.2020 u 12:21

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem uzoraka 1034 osoba potvrđeno 75 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedan pacijent obolio od Covida-19 umro je, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada

"To je manji broj novih zaraza u odnosu na prethodni dan kada je potvrđeno je 168 zaraza na 1940 testiranih, ali udio novozaraženih u odnosu na broj testiranja i dalje je visok", kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Upozorio je, međutim, da se u dane vikenda testira manje i da se početkom ovog tjedna s većim brojem testiranja može očekivati i više otkrivenih infekcija.

"U bolnicama je trenutno 107 oboljelih od Covida-19, od koji 21 pacijent treba intenzivnu njegu, osam ih je jučer otpušteno kući, a jedan oboljeli je umro", objavila je u ponedjeljak vlada na Twitteru.

Do sada je u Sloveniji obavljeno ukupno 236.177 testova, a potvrđeno 6573 zaraženih koronavirusom, aktivnih slučajeva je 2103 i umrlo je 156 oboljelih, prema podacima ministarstva zdravstva.

Glavna infektologinja u vladinu stručnom timu za Covid-19 Bojana Beović izjavila je u nedjelju navečer da su bolnice, što se tiče kapaciteta za oboljele od Covida-19, u situaciji kad više neće moći osiguravati nove postelje. Istaknula je da to ne utječe na izvođenje ostalih medicinskih programa te da se zbog učinkovitosti utvrđivanja zaraza razmatra mogućnost uvođenja tzv. brzih testova.

Glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin nagovijestio je da će vlada ovih dana razmatrati uvođenje novih mjera za obuzdavanje epidemije, među njima je opcija vremenskog ograničavanja rada ugostiteljskih lokala i trgovina, ali i smanjenje broja ljudi koji se smiju okupiti na jednom mjestu, bilo da je riječ o javnom ili privatnom prostoru.

"I dalje dolazi do nepotrebnih i riskantnih druženja velikog broja osoba te ako se to nastavi. unatoč našim upozorenjima, bit ćemo prisiljeni ograničiti druženja na najviše deset ljudi, bilo da je riječ o javnom ili privatnom prostoru", kazao je Kacin u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Kako je u svojoj novoj projekciji mogućeg širenja epidemije iznio znanstveni institut "Jožef Štefan", ako se uskoro ne smanji sadašnji visoki broj reprodukcije širenja virusa koji je veći od 1,3 te ako se ne smanji udio pozitivnih slučajeva, a na to ukazuje eksponencijalni rast širenja virusa u populaciji, onda bi u Sloveniji moglo doći do maksimalno 350 novozaraženih dnevno, prenose slovenski mediji.