'POTRAGA' OTKRILA

U Slavonskom Brodu onečišćena je 500 puta veća površina nego što se komuniciralo

05.04.2018 u 20:07

Bionic
Reading

Na dan 28. ožujka oko jedan sat popodne vatrogasci su primili poziv da kod naplatnih kućica Slobodnica u blizini Slavonskog Broda gorivo iz starog cjevovoda te da je policija već na terenu. Odmah potom pripadnici javne vatrogasne postrojbe Slavonskog Broda izašli su na spomenutu lokaciju. Potraga RTL-a otkrila je da je onečišćena površina veća skoro 500 puta od prvotno komunicirane - dakle 1000 metara kvadratnih - što je u potpunoj suprotnosti s informacijom o izlijevanju 150 do 200 litara benzina, količina je očito bila puno veća

Iako su snimku s mjesta ekocida htjeli pokazati i ministru Ćoriću, on im nije dao priliku za to. Pokazali su je brodsko-posavskom županu i njegovom stranačkom kolegi - jer, ne zaboravimo, bitna pojedinost u priči je i to što je gradonačelnik Slavonskog Broda nezavisni.

Građani Slavonskog Broda sedmi dan nemaju pitke vode, a toliko nema ni odgovora tko je kriv za zagađenje.

Dok tvrtka Crodux generala Ivana Čermaka tvrdi da to nisu mogle biti neznatne količine benzina iz produktovoda koji prenamjenjuju u plinovod, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, javno ratuju i optužuju se za zataškavanje odnosno za neodgovornost, piše RTL.

  • +19
Slavonski Brod: Počela sanacija mjesta ekološkog incidenta Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Ali i njih dvojica i premijer Andrej Plenković očekuju rezultate istrage za koju je nevjerojatno da još nije uključila fotografije i snimke vatrogasne intervencije neposredno nakon incidenta u čijem je posjedu redakcija Potrage.