teški uvjeti

U Siriji se u izbjegličkom logoru nalazi više od 9000 stranaca bliskih džihadistima

25.03.2019 u 14:46

Bionic
Reading

Više od 9000 džihadističkih žena i djece nalaze se u izbjegličkom logoru na sjeveroistoku Sirije, rekao je u ponedjeljak jedan kurdski dužnosnik, dva dana nakon objave pada kalifata skupine Islamska država (IS)

"U logoru Al-Hol ima više od 9000 članova obitelji džihadista, među kojima više od 6500 djece", rekao je glasnogovornik kurdskih vlasti u Siriji, Luqman Ahmi.

Borci IS koje su uhitile Sirijske demokratske snage (SDF) tijekom ofenzive na posljednje uporište u Siriji ne nalaze se u logoru sa svojim obiteljima, kurdske vlasti su su ih zatočile u poluautonomnoj regiji koju kontroliraju.

Glasnogovornik nije precizirao državljanstva žena i djece u logoru Al-Hol, ali je pozvao Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da ulože veći napor i pruže hitnu pomoć tom logoru. Više od 70.000 osoba zbijeno je u krajnje teškim uvjetima u tom logoru, u koji je od prosinca i konačnog napada na džihadiste stigao veliki broj novih osoba, naglasila je glasnogovornica Svjetskog programa za hranu u Siriji.

SDF je objavio u subotu pad kalifata koji je 2014. IS proglasio na teritorijima u Iraku i u Siriji.