PANDEMIJA

U sedam američkih država rekordan rast slučajeva covida; policijski sat u Miamiju

04.07.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Alabama i još šest američkih država zabilježile su rekordan porast broja slučajeva koronavirusa u petak dok je najnaseljeniji okrug u Floridi uveo policijski sat uoči Dana nezavisnosti, a Arkansas je krenuo u smjeru obaveznog nošenja maski u javnosti

Sjeverna Karolina, Južna Karolina, Tennessee, Aljaska, Missouri, Idaho i Alabama zabilježili su novi veliki dnevni porast slučajeva covida-19.

Texas je dostignuo novi rekord u hospitalizacijama, a jedan je liječnik pozvao na "potpuno zatvaranje" države kako bi se virus stavio pod kontrolu.

Dnevni broj slučajeva u SAD-u bio je 53.483 kasno u petak, ispod rekordnih 55.405 dan ranije.

Zadnji skok broja oboljelih, većinom u južnim i zapadnim državama, zabrinuo je javnozdravstvene dužnosnike koji su pozvali na oprez uoči Dana nezavisnosti.

  • +5
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Sjeverna Karolina zabilježila je 951 hospitalizaciju i 2099 slučajeva zaraženih u petak, što su rekordno veliki brojevi.

Bill Saffo, gradonačelnik Wilmingtona u Sjevernoj Karolini, rekao je da je veliki broj slučajeva zaraze povezan s velikim okupljanjima i predvidio je daljnji skok nakon prazničnog vikenda jer ljudi ne poštuju smjernice o socijalnom distanciranju i nošenju maski.

"Znamo da će doći do širenja. Znamo da ćemo za oko dva tjedna vidjeti skok od vikenda 4. srpnja", kazao je Saffo za CNN.

Unatoč skoku broja zaraženih, prosječni dnevni broj mrtvih od posljedica covida-19 u SAD-u bilježi postupni pad zadnjih tjedana, što je odraz rasta pozitivnih testova među mlađim, zdravijim ljudima kod kojih je rjeđi fatalni ishod bolesti.

Više maski

Slučajevi koronavirusa rastu u 37 od 50 američkih država, uključujući Floridu koja je imala 9488 novozaraženih u petak, priopćilo je ministarstvo zdravstva te savezne države. Dan ranije zabilježila je rekordnih 10.109 slučajeva.

Gradonačelnik okruga Miami-Dade Carlos Gimenez uveo je u petak na neodređeno vrijeme noćni policijski sat i zaustavio je ponovno otvaranje kazina i striptiz klubova te drugih mjesta zabave. Ranije ovoga tjedna Miami-Dade i susjedni okrug Broward, dva najnaseljenija okruga u državi, zatražili su od građana da nose maske u javnosti.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson ovlastio je u petak gradove da donesu uredbe o nošenju maski ako se na to odluče i tako postao zadnji republikanac koji je popustio pritiscima po tom pitanju.

Taj je potez došao dan nakon što je guverner Texasa Greg Abbott naredio nošenje maski na većini javnih mjesta, promijenivši stav nakon zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih u državi, koja je u petak zabilježila veliki broj hospitalizacija - 7652.

Liječnik Owais Durrani iz Sveučilišne bolnice u San Antoniu rekao je da su gotovo svi pacijenti koji dolaze na hitnu pozitivni na covid-19, čak i oni koji su primljeni zbog drugih, nevezanih razloga, poput infekcije žučnog mjehura.

"Mi se, po mom mišljenju, moramo potpuno zatvoriti i onda ćemo i dalje bilježiti porast svih tih brojki dva ili tri tjedna, a nakon toga će možda krenuti poboljšanje", kazao je on.