S JOSIPOVIĆEM UZ KAVU

'U Sanaderovu istupu nema elemenata kaznenog djela'

01.10.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako u onome što je bivši premijer Ivo Sanader govorio u emisiji "Nedjeljom u dva", gdje je oštro napao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ne vidi elemente kaznenog djela te je izrazio uvjerenje da emisija, premda ima ozbiljne moralne i političke prijepore, neće utjecati na presudu

"Iskreno govoreći ne vjerujem da će emisija utjecati na one koji budu donosili odluku. Suci su profesionalci i s ovakvim mogućim utjecajem se moraju moći nositi. Mislim da će presuda biti zakonita i pravedna bez obzira na emisiju", rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" upitan je li se Sanader u tom intervjuu pokušao obračunati s Bajićem prije njegova izvješća u Saboru te uoči donošenja prve presude Sanaderu.

Upitan vjeruje li u Sanaderovu tvrdnju kako ga je Bajić dva puta molio da mu produži mandat Josipović je uzvratio kako ne vidi "što je u tome nelegalno ako se čovjek natjecao za funkciju".

Deset mjeseci je malo za ocjeniti Milanovića

Upitan o tome da li je vlada Zorana Milanovića u proteklih deset mjeseciostvarila išta od predizbornih obećanja na gospodarskom planu Josipovićje uzvratio kako će se o tome moći razgovarati nakon malo duljegrazdoblja. "Deset mjeseci nije još niti četvrtina mandata", kazao je tepohvalio rast hrvatske proizvodnje i, kako je rekao, dobar indikator srejtingom.
"Najvažnija zadaća vlade je naći investicije iotvoriti nova radna mjesta. Sigurno vlada gospodina Milanovića i on samžele da se još jače potegnu oni mehanizmi koji stoje vladi naraspolaganju i da se u prvom redu smanji broj nezaposlenih", poručio je.

Za Sanaderove optužbe kako je njegova nasljednica Jadranka Kosor pristajanjem na termin "junction" otvorila mogućnost da se hrvatski teritorij preda Sloveniji na što on (Sanader) nije htio pristati ni pod cijenu neulaska u EU, Josipović je kazao kako je to njegova ocjena.

"Znamo da je Sabor sa svega dva ili tri glasa protiv, među kojima je bio i moj, prihvatio taj sporazum o ratifikaciji. Sabor je to prihvatio i to treba poštovati", poručio je predsjednik Republike.

Upitan o slovenskom neodustajanju od rješavanja pitanja Ljubljanske banke kao uvjeta za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU i izjavi slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kako Hrvatska stalno mijenja mišljenje, Josipović je rekao kako uvijek treba razgovarati, sastajati se i tražiti rješenje.

"Mislim da je dobar odgovor dala naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kada je rekla kako je naša pozicija uvijek bila ista i da ćemo poštivati sve što je dogovoreno i što je potpisano", rekao je.

O tome bi li Hrvatska trebala postati većinski dioničar Ine te kako tumači izjave većinskog vlasnika MOL-a da su izjave nezadovoljnih hrvatskih članova Uprave Ine nacionalističke, predsjednik Josipović je rekao kako i javnost i MOL i politika miješaju različite stvari.

"Jedno je pitanje da li u nekoj tvrtki imate stranog partnera. To je i dalje hrvatska firma. Ina je, bez obzira tko ima većinu dionica, hrvatska firma, od koje hrvatsko gospodarstvo pa i politika ima određena legitimna očekivanja", rekao je.

Dodao je kako je legitimno da hrvatska strana razmišlja o Ini ne kao o nekom dijeliću MOL-a već kao o velikoj i jakoj regionalnoj kompaniji pa i da potiče takvu politiku. "Apsolutno podržavam naznaku koju smo dobili od vlade da će se kroz mehanizme koji postoje osigurati nacionalni interes da Ina bude velika moćna regionalna kompanija", ustvrdio je.

Na pitanje može li se postići konsenzus u Hrvatskom saboru o granicama s BiH Josipović je rekako kako je dobro da je Sporazum o granicama s BiH otišao u proces ratifikacije. "Ne može ostati visiti u zraku tolike godine i moramo pristupiti tome da konačno riješimo sa susjedima pitanje granica. Postupak ratifikacije je prilika da se o granicama odlučuje odgovorno i na temelju činjenica", drži predsjednik.

Ističe kako je važno da se točno utvrdi što su bile granice bivše SR Hrvatske kada se transformirala u Republiku Hrvatsku. "Ako su to bile bile te granice koje su sadržane u Sporazumu Tuđman-Izetbegović uopće nema rasprave o tome i cijeli se taj sporazum treba ratificirati", ustvrdio je Josipović dodavši da ako se granice mijenjaju onda u Saboru za to treba dvotrećinska većina.

Predsjednik Josipović podržao je i najavu uvođenja poreza na imovinu. "Mislim da je pravedno da oni koji više imaju više i participiraju u javnim potrebama, porezima ili doprinosima. Za takve sam poreze koji porezne obveznike neće dotući i neće ugušiti gospodarske inicijative", rekao je Josipović.