pesticid iz trećih zemalja

U šest dana s polica trgovina povučeno 14 proizvoda zbog etilen oksida. Predsjednica udruge: Razgovarali smo o kaznama i za uvoznike i za trgovce

02.08.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca - Korana održala je u ponedjeljak sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede zbog sve učestalijih povlačenja prozivoda s tržišta s ciljem da se zaštiti zdravlje potrošača

Predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić poručila je kako su zadovoljni sa sastankom u Ministarstvu poljoprivrede te su dogovorili i daljnje korake.

"Sastanak je bio konstruktivan i ne samo da smo raspravljali o povlačenju hrane, raspravljali smo o puno širim temama i kako iskontrolirati cjelokupno tržište. Ovo je bio jedan u nizu sastanaka koji ćemo održati s njima", kazala je Novaković Matanić za Hinu. Sastanak je iniciran zbog velikog broja povučenih proizvoda s tržišta, a o kojima je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Od 27. srpnja do danas, povučeno je više proizvoda od prosjeka, čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje.

"Kada je riječ o zadnjem pesticidu, on je povučen u cijeloj Europi jer se našao u aditivu koji je proizveden u trećim zemljama", naglasila je Novaković Matanić. Dodaje kako su se dogovorili da će u cijelu raspravu uključiti i Državni inspektorat, Carinsku upravu te Ministarstvo zdravstva koje je nadležno za kakvoću voća koje se primjerice nalazi na tržnici.

"Nama je intencija da zaštitimo zdravlje potrošaća i na tome ćemo inzistirati. Razgovarali smo o tim kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce", kazala je Novaković Matanić. Istaknula je kako su inzistirali na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje.

"Mi ćemo već danas uputiti naše pismo Državnom inspektoratu i pozvati ih na suradnju. Vrlo uskoro bi trebao biti taj sastanak", zaključila je Novaković Matanić.