REZULTATI IZVJEŠĆA

U SAD-u cvate ilegalna online prodaja oružja

13.12.2013 u 12:57

Bionic
Reading

Dileri vatrenog oružja koji rade bez dozvole na samo jednoj američkoj internetskoj stranici nude na prodaju na tisuće pištolja, pokazalo je izvješće čije je rezultate u četvrtak objavila grupa američkih gradonačelnika angažiranih na kampanji kontrole oružja

Grupa koja djeluje pod nazivom Gradonačelnici protiv protuzakonitog oružja, a u utemeljio ju je i u velikoj mjeri financirao njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg, tijekom osmotjednog razdoblja ove godine proučila je prodaju na internetskoj stranici Armslist.com, najvećem websiteu koji potencijalnim kupcima omogućuje kupnju oružja u svih 50 američkih država.

Rezultati istraživanja pokazuju da su trećinu reklama postavili trgovci koji ne posjeduju saveznu dozvolu potrebnu svima koje se bave prodajom oružja. Privatnim je prodavačima dopuštena legalna prodaja oružja online bez prethodne provjere potencijalnog kriminalnog dosjea kupca ili njegove potencijalne povijesti bolesti, a misli se na psihičke poteškoće, no pravila o prodaji razlikuju se od države do države. Svi koji se bave prodajom oružja moraju, u skladu sa saveznim zakonom, posjedovati dozvolu te provjeriti o kakvom je kupcu riječ.

Grupa gradonačelnika ustanovila je da trgovci koji imaju najveći promet, na internetskim stranicama godišnje oglase gotovo 240.000 komada oružja, a predstavljaju se kao privatni prodavači kojima nije nužno potrebna provjera potencijalnih kupaca.

U rujnu je grupa gradonačelnika iznijela podatak prema kojemu se godišnje putem Armslist.coma osobama s kriminalnim dosjeima proda oko 25.000 pištolja. Vlasnici spomenute web stranice za prodaju oružja pred zakonom se štite na način da tvrde kako oni "nisu umiješani ni u kakve transakcije među stranama" te da korisnici moraju poštovati pravilo prema kojemu ne smiju kršiti zakon.

'Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu da zakonodavci, vlasnici internetskih stranica i oni koji provode zakon moraju poduzeti odgovarajuće korake kako bi ugušili i zaustavili ovaj, potencijalno vrlo opasan i smrtonosan val ilegalne prodaje vatrenog oružja', smatra Bloomberg te dodaje da je izvještaj objavljen dva dana prije obilježavanja godišnjice masovne pucnjave u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu gdje je naoružani muškarac ubio 20 djece i šestero odraslih.

'U Washingtonu se od Newtowna nije ništa promijenilo', zaključio je.

Unatoč reakcijama nakon pucnjave u Newtownu, zakon o kontroli oružja koji podupire predsjednik Barack Obama, 'zapeo' je početkom godine u američkom senatu, gdje odvjetnici onih koji se bore za prava na prodaju oružja tvrde kako je slobodan pristup oružju ustavno pravo u SAD-u.