U KLUPAMA OD JUTRA

U Saboru o Glavašu, reviziji i obrani

24.02.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnici zasjedanje će nastaviti raspravom o izvješću o obavljenoj učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave. Dok će se na dnevnom redu plenarne sjednice ponovno naći revizija, aktivni će biti i saborski odbori

Izvještaj Državnog ureda za reviziju donosi reviziju učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara tijekom 2014. u 106 trgovačkih društava na području svih 20 županija i Grada Zagreba.

Revizori su ocijenili da je sedam društava poduzimalo sve potrebne aktivnosti kako bi otkrilo prijevare, 84 društva su ih djelomično poduzimala, a 15 ih nije poduzimalo potrebne aktivnosti.

Nepravilnosti se, među ostalim, odnose na neregulirano primanje darova i ugošćavanje, nedostatnu brigu za troškove goriva, službenih automobila i mobitela, zapošljavanje i nabavku mimo propisane procedure itd.

Uoči rasprave na plenarnoj sjednici održat će se i sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje će donijeti odluku o skidanju imuniteta Branimiru Glavašu. Podsjetimo, skidanje imuniteta zatražilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo radi vođenja postupka pred Vrhovnim sudom na temelju odluke kojom mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima 'selotjep' i 'garaža'.

S obzirom na to da je skidanje imuniteta zatražio DORH, praksa je MIP-a da takav zahtjev i odobri, a odluku MIP-a najvjerojatnije u petak potvrdit će i zastupnici na plenarnoj sjednici.

U Saboru će zasjedati i Odbor za obranu koji bi trebao dati mišljenje na prijedlog za razrješenje i imenovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Naime, prema Zakonu o obrani novog načelnika imenuje predsjednica RH na prijedlog Vlade i uz pribavljeno mišljenje saborskog Odbora za obranu. Budući da bivšem načelniku Glavnog stožera OSRH-a Dragi Lovriću ističe mandat, Vlada je predložila da se za novog načelnika imenuje dosadašnji glavni inspektor obrane Mirko Šundov, koji bi na dužnost trebao stupiti 1. ožujka.

Odbor za obranu dat će i mišljenje o projektu opremanja OSRH-a helikopterima OH58D Kiowa Warrior.