park u smolensku

U Rusiji nađeni posmrtni ostaci Napoleonovog generala

09.07.2019 u 22:04

Bionic
Reading

Ruski arheolozi vjeruju da su u parku u Smolensku našli posmrtne ostatke omiljenog Napoleonovog generala koji je u Rusiji preminuo prije više od 200 godine od rana zadobivenih na bojištu

General Charles Etienne Gudin, čije je ime upisano i na Slavoluku pobjede u Parizu, umro je u 45. godini života 22. kolovoza 1812. nakon što ga je u neuspješnoj Napoleonovoj kampanji u Rusiji pogodila topovska kugla.

Gudina je Napoleon posebno cijenio a nakon smrti izvađeno mu je srce u odneseno u Pariz u kapelicu na pariškom groblju Pere Lachaise.

Njegova bista nalazi se u Versajskoj palači a po njemu je imenovana i jedna pariška ulica.

Skupina ruskih i francuskih arheologa je objavila da su 6. srpnja, prigodom iskapanja u Smolensku na zapadu Rusije, našli posmrtne ostatke za koje vjeruju da su Gudinovi.

Dokumenti iz razdoblja Napoleonove invazije na Rusiju ukazuju da je zbog povreda Gudinu morala biti amputirana lijeva noga, te da je imao i teške ozljede desne noge.

Arheolozi kažu da ostaci koji su našli u lijesu zakopanom ispod pozornice u gradskom parku, te da vjeruju da su s "vrlo velikom vjerojatnošću" našli ostatke francuskog aristokrata, veterana Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

Francuski povjesničar i arheolog Pierre Malinovsky, koji je imao središnju ulogu u ovom otkriću, rekao je da je nalaz kulminacija duge potrage.

"Ovo je povijesni trenutak ne samo za mene nego, mislim, i za naše dvije države", rekao je listu Rabochy put iz Smolenska.

Malinovsky kaže da je Napoleon Gudina poznavao od djetinjstva te da je jedan od posljednjih ljudi koji su ga vidjeli živog. "I prvi je general iz razdoblja Napoleona čije smo ostatke našli", istaknuo je Malinovsky.

Rusko vojno-povijesno društvo, također uključeno u iskapanja, reklo je da će otkriće, ako se potvrdi, predstavljati senzaciju. "Moguće je da ćemo ostatke morati identificirati pomoću DNK testova što bi moglo potrajati od nekoliko mjeseci do godinu dana", objavili su iz društva te naveli da vijesti o otkriću "prate i generalovi potomci".