autoritet roditelja

Ukinut Napoleonov zakon: Francuska zabranila pljuskanje djece

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2018 16:42
  • Objavljeno 30.11.2018 u 16:43
Ukinut Napoleonov zakon: Francuska zabranila pljuskanje djece

Ukinut Napoleonov zakon: Francuska zabranila pljuskanje djece

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Francuski parlament izglasao je u petak zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz bok većini zemalja članica Europske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona

Zabrana je potvrđena u gotovo praznoj dvorani Narodne skupštine rano ujutro u petak, s 51 glasom za, jednim protiv i tri suzdržana.

Time se poništavaju roditeljska prava da discipliniraju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti.

Zakon će osuvremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći "fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju".

"Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubojstvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji", rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Macronove stranke Republika u pokretu.

Zabranu je predložila francuska ministrica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa koja je za novine Le Parisien rekla da su roditelji u krivu ako vjeruju da je vikanje, šamaranje i povlačenje djece za uši ispravan način uspostavljanja autoriteta.

"Nijedan tip nasilja nije edukativan", rekla je Schiappa.

Prva dama Francuske Brigitte Macron također je podržala zabranu, dok je nekoliko konzervativnih i zastupnika krajnje desnice prigovorilo da se zabranom upliće u privatni život obitelji.

Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!