ZAUSTAVLJENI RADOVI

Nevjerojatna koincidencija: U Rijeci nađena još jedna zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata

17.03.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo u petak je tijekom radova pronađena zaostala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata, izvijestila je u petak Policijska uprava primorsko-goranska. Podsjetimo, za nedjelju je najavljeno uklanjanje opasne protubrodske mine iz riječke luke, zbog čega će biti zatvoren cijeli Riječki zaljev i evakuiran gradski obalni pojas

Odmah po dojavi o pronađenom predmeta za kojeg se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostaloj avionskoj bombi, navode iz PU.

Policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi izmještanja i uništenja te bombe, dodaju iz primorsko-goranske PU.

Doznaje se da je zaostala bomba pronađena na gradilištu ceste D-403, u blizini trgovačkog centra ZTC. Radovi na gradilištu su zaustavljeni.

Prema informacijama RTL-a bomba je promjera 40 centimetara. Martin Abramović, predstavnik Hrvatskih cesta, rekao je da je uočena tijekom iskopa kružnog rakrižja. Bagerist je uočio da je nešto iskopano, mislio da je stari bojler, ali je primijetio da sliči na bombu pa je to dojavio poslovođi, on inženjeru, a on je onda pozvao MUP.

>>> Zatvara se Riječki zaljev, u planu evakuacija građana - tko nema gdje, može u Dvoranu mladosti

“Ograđeno je kompletno sve u krugu 50 metara od naprave, staju svi radovi, sve što proizvodi vibracije, na minimum je ograničeno i kretanje pješaka. Dok se ne ukloni, nema ništa od strojeva”, kaže Abramović.

Zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena na gradilištu Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Inače, ovog vikenda se u Rijeci s morskog dna u riječkoj luci uz opsežne mjere sigurnosti i evakuaciju stanovnika iz središta grada izmješta protubrodska mina, također zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Dnevnik Nove TV javlja da bomba leži tik uz obalu, na dubini od pedesetak metara. Pretpostavlja se da je riječ o protubrodskoj mini tipa SAG teškoj oko 150 kilograma kakve su već pronalažene u riječkom zaljevu. Ronilac Velimir Vrzić do sada je pronašao četiri protubrodske mine, a sada poziva građane da slijede upute Civilne zaštite. Poželio je sreću djelatnicima koji će u moru neutralizirati bombu.

Plan uklanjanja i uništavanja mine mjerodavni drže u tajnosti. No vjerojatno će mini pod morem biti izvađen detonator, potom će posebnim zračnim jastucima biti podignuta s morskog dna i nakon toga bi polako trebala biti otegljena na otvoreno more i na veliku dubinu u riječkom zaljevu gdje će biti uništena.

Na nju će biti postavljen eksploziv koji će kad se ljudi i brodice maknu na sigurnu udaljenost biti aktiviran iz daljine i tako će mina biti pretvorena u sitne komadiće metala.