karlovačka županija

U Ribniku, ponajmanjoj hrvatskoj općini, oštećene 153 obiteljske kuće

20.07.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Od ukupno 238 oštećenih kuća u jučerašnjem nevremenu najviše ih je stradalo u Općini Ribnik, ponajmanjoj hrvatskoj općini, gdje su oštećene 153 kuće i 150 gospodarskih objekata, pa su općinske vlasti već najavile proglašenje stanja prirodne nepogode

Na području Karlovačke županije oštećeno je ukupno 238 kuća i više od 290 gospodarskih i pomoćnih objekata. U otklanjanju šteta na području županije ukupno je angažirano 187 vatrogasaca s 47 vatrogasnih vozila te sedam pripadnika HGSS-a. Teško je stradalo i Ribniku susjedno Žakanje, u kojemu je oštećeno 50 kuća i više od 100 gospodarskih objekata.

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Žakanju Mirko Mihelić rekao je zamjenici županice Vesni Hajsan Dolinar za njezina obilaska postradalih da mu je prioritet skloniti i zaštititi sijeno te je zahvalio vatrogascima Žakanja koji mu pomažu da se što prije sanira oštećeni gospodarski objekt.

Hajsan Dolinar, inače iz Žakanja, rekla je da je Stožer s građanima bio u kontaktu od prvog trenutka nevremena te je poručila svima da se jave općinskim vlastima radi evidentiranja šteta, jer one su već najavile proglašavanje stanja prirodne nepogode zbog štete znatno više od 20 posto njihovog općinskog proračuna. Zahvalila je svim interventnim službama i ustvrdila da su vatrogasci i HGSS 'pokazali znanje, stručnost i hrabrost'.

  • +7
Posljedice nevremena u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karlovačka županija je zbog potreba interventnog pokrivanja krovova uputila poziv Obrtničkoj komori Karlovačke županije i Grada Karlovca te Udruženju obrtnika Duge Rese i Ogulina da se uključe u sanaciju nastalih šteta. Niz obrtnika, ponajprije krovopokrivača i limara, odazvao se pozivu i štete se brzo otklanjaju. Na području Karlovca također je u tijeku sanacija šteta, a prema dosad prikupljenim podacima, oštećeno je 35 kuća i 40 pomoćnih objekata.