Epidemiologinja Petrović:

'U prva tri tjedna 2022. imali smo preko 25 tisuća pozitivne djece, raste broj hospitaliziranih. U posljednje vrijeme se provlači jedna ideja koju nikako ne preporučujem'

22.01.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Sve je potresla jučerašnja vijest o smrti 11-godišnjeg dječaka. Jučer je potvrđeno iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" da dijete nije imalo prije potvrđenih drugih bolesti. Više detalja o uzroku smrti trebalo bi se znati nakon obdukcijskog nalaza. Epidemiologinja kaže kako ovaj tragičan događaj pokazuje koliko virus može biti nepredvidiv

Na školi u koju je dječak išao izvješena je crna zastava i zapaljene su svijeće. Pozvani su roditelji i djeca da navečer dođu pred školu zapaliti svijeće. Od strane ravnateljstva škole ponuđena je psihološka pomoć.

Epidemiologinja Goranka Petrović za HRT je kazala kako nam ovaj tragičan događaj nažalost pokazuje koliko virus može biti nepredvidiv.

'Mi smo ova prva tri tjedna 2022. imali preko 25 tisuća pozitivne djece, što je za trećinu više nego što je 2020. bio ukupni broj pozitivne djece, odnosno koliko smo otprilike prošle godine imali do 10. mjeseca. Na tako velike brojke mogući su nažalost tako žalosni događaji', kazala je.

Događa se, nastavlja, i kod drugih bolesti kao što je gripa, da slučajevi s potpuno zdravim osobama, uključujući i djecu, završe sa smrtnim ishodom.

U Hrvatskoj danas imamo gotovo 17 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvjestotinjak više nego jučer. Prema neslužbenim informacijama, PCR testiranjem potvrđeno je 10.700 novozaraženih, a pozitivna je bila svaka druga testirana osoba. Uz to, pozitivnih je bilo i 6.248 brzih antigenskih testova.

Na pitanje kada možemo očekivati vrhunac ovog vala i smirenje situacije, Petrović kaže:

'Brojevi se kreću oko 16 tisuća, ako ubrojimo i pozitivne na brzim antigenskim testovima. Pažljivo pratimo bolničke sustave i hospitalizacije. Nakon četiri, pet tjedana što smo imali manje od 200 novozaprimljenih dnevno, sada par dana zaredom bilježimo opet preko 200, uključujući i današnji dan kada imamo 246 novohospitaliziranih, što je više nego otpuštenih. Mi bismo jako rado da dođemo u fazu da imamo puno više otpuštenih nego zaprimljenih na bolničkom liječenju.'

Naredna četiri tjedna će, kaže, biti prilično zahtjevna. Iz iskustva drugih zemalja vidimo da je val s omikronom intenzivan, ali i da relativno brzo prođe. Moramo, poručuje, izdržati i pridržavati se epidemioloških mjera. Napominje i kako se u zadnje vrijeme provlači ideja namjernog zaražavanja, što nikako ne preporučuje.

  • +15
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Objasnila je da je u novim preporukama HZJZ-a za cijepljenje više istaknuta mogućnost kombiniranog cijepljenja, da se počne s jednom vrstom cjepiva i završi s drugom. Važno je, ističe, da se omogući djeci starijoj od 12 godina koja imaju kronične bolesti da prime docjepnu dozu, sukladno odluci CDC-a američke regulatorne agencije da se djeca mogu docjepljivati.