'ČIŠĆENJE' VLASTITIH REDOVA

U protekle dvije godine otkaz dobilo 225 policajaca

07.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prošle je godine u Hrvatskoj s dužnosti udaljeno 106 policijskih službenika, dok ih je tijekom 2009. udaljeno 119. Je li to podatak koji nas treba zabrinjavati, budući da je riječ o kršenju zakona od strane onih koji ga trebaju provoditi, ili je pak ovaj nemali broj policajaca udaljenih s dužnosti samo pokazatelj da policija uspješno 'čisti' i vlastite redove?

'Policijski službenik se može udaljiti s dužnosti zbog teže povrede službene dužnosti kada su sama povreda i njezine posljedice takvog karaktera da bi njegov ostanak u službi značajno naštetio interesima službe, dok je čelnik tijela dužan udaljiti iz službe državnog službenika protiv kojeg je pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti zbog djela s obilježjima korupcije', stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a.

Dodaje se da se disciplinski postupci zbog teže povrede službene dužnosti provode zbog svih težih povreda propisanih Zakonom o policiji i Zakonom o državnim službenicima. Između ostalih, u teže povrede službene dužnosti ubrajaju se djela s obilježjima korupcije, zlouporaba položaja ili prekoračenje ovlasti u službi i sl. To su ujedno i najčešći razlozi zbog kojih je ukupno 225 policijskih službenika, tijekom protekle dvije godine, udaljeno s dužnosti.

ZAŠTO POLICAJCI PADAJU?

Ništa bolja situacija od ove u Hrvatskoj nije ni kod naših balkanskih susjeda. I u BiH, Srbiji te Crnoj Gori 'policajci izvan zakona' nerijetko su punili i pune stupce crne kronike. Iz policijskih su redova tako regrutirani osumnjičenici za ubojstva, šverc droge, primanje mita, naplaćivanje kazni za vlastiti džep, ometanje istrage, slanje prijetećih SMS poruka, seksualno uznemiravanje, spolni odnos s djetetom, premlaćivanja, vožnju u pijanom stanju sa smrtnim ishodom, a zabilježen je čak i jedan ugriz za nos.

Podsjetimo na samo neke od slučajeva koji su se, u Hrvatskoj i u zemljama regije, dogodili tijekom nešto više od dvije godine, a u kojima su glavni 'negativci' bili upravo policajci.

KOKAINSKA VEZA U POLICIJI

Mito za policiju

U siječnju je crnogorska policija uhitila svog bivšeg kolegu D. Š. iz Podgorice, jer je iz Hondurasa primio pismo-pošiljku sa 140 grama kokaina.

Akcija crnogorske policije provedena je u suradnji s britanskom Agencijom za borbu protiv organiziranog kriminala čiji su službenici na londonskom aerodromu otkrili kokainsku pošiljku za Crnu Goru. Nakon slijetanja u Podgoricu policija je pošiljku pratila do odredišta. Čim je policajac primio pismo s drogom, u njegovu su kuću upali inspektori za narkotike koji su ga uhitili.

Zbog sumnje da je trgovao drogom, u veljači prošle godine uhićen je i policajac iz Leskovca J. S, kod kojega je prilikom uhićenja pronađen kokain.

U svibnju prošle godine i u Brčkom je uhapšen policajac zbog sumnje da se, zajedno s još 30-ak osoba, bavio ilegalnom trgovinom drogom. U razbijanju lanca trgovine narkoticima u zajedničkoj akciji policije Brčko Distrikta i MUP-a RS-a sudjelovalo je 200 policajaca.

U lipnju 2009. godine uhićen je i dubrovački prometni policajac koji je sa svojom suprugom dilao drogu, a marihuanu je skrivao u čizmi. Kako su tada izvijestili mediji, policajac je pao nakon što mu je neko vrijeme prisluškivan telefon.

Mjesec dana nakon toga dubrovačko-neretvanska policija uhitila je svog tridesetogodišnjeg kolegu, policajca iz Ploča, zbog sumnje da je više puta sudjelovao u nabavi i preprodaji većih količina marihuane s područja Bosne i Hercegovine. Odlukom načelnika PU dubrovačko-neretvanske, osumnjičeni je odmah udaljen s dužnosti.

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

U rujnu prošle godine u Knjaževcu u Srbiji zbog zlostavljanja maloljetnice uhićen je 50-godišnji policajac L. S. On je u više navrata, dodirujući je po tijelu, seksualno uznemiravao četrnaestogodišnju djevojčicu nad kojom je sedam godina imao skrbništvo.

Slučaj je Centru za socijalni rad prijavila supruga policajca koji je odmah suspendiran, dok je djevojčica zbog stresa smještena u niški Institut za mentalno zdravlje.

U svibnju 2008. godine djelatnici ličko-senjske policijske uprave uhitili su kontakt-policajca Policijske postaje Karlobag osumnjičenog za spolni odnos s djetetom. Osumnjičeni je udaljen s posla, a osim kaznene prijave protiv njega je pokrenut i disciplinski postupak.


BRUTALNOST NA DJELU

Odlukom načelnika PU zagrebačke prošle je godine zbog prekoračenja ovlasti s dužnosti udaljen policajac koji je nogom u glavu udarao antigay prosvjednika u Zagrebu. Protiv njega je pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

U listopadu 2009. suspendiran je policajac B.K. koji je u noćnom klubu u Metkoviću 18-godišnju djevojku ugrizao za nos te je potom udario glavom u glavu.

U studenom prošle godine uhapšen je i 37-godišnji policajac MUP-a Srbije koji je u Beogradu nožem izbo 17-godišnjeg navijača NK Rad, nakon što ga je prethodno pretukao u policijskom kombiju.

UBOJSTVA

U ožujku 2010. u Srbiji je uhićen 43-godišnji policajac iz Preševa zbog sumnje da je ubio makedonskog državljanina Mahira Jakupija (40). Mrtvo tijelo s prostrijelnom ranom na vratu pronašli su prometni policajci u parkiranom automobilu.

PRIMANJE MITA

Zbog korupcije i sudjelovanja u švercu preko granice s Bosnom i Hercegovinom srbijanska je policija u prosincu 2008. uhapsila 16 policajaca granične policije Gučevo. Zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanje mita i zlouporaba službenog položaja, u prosincu 2009. godine u Srbiji je uhićeno još trinaest policijskih i šest carinskih službenika.

Najstariji od uhićenih policajaca imao je 42 godine, a najmlađi tek 23. Policajci su od građana tražili ili primali različite novčane iznose, a u zamjenu su im 'gledali kroz prste'.

Carinici su, u dogovoru s policajcima, od građana koji prevoze robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, tražili novac da bi im omogućili unošenje ili iznošenje robe iz Srbije, kao i prelazak državne granice osobama koje nisu imale potrebne dokumente. Na kraju smjene, policajci i carinici dijelili su novac koji su 'naplatili' od građana.

U prosincu 2009. godine uhićen je policajac iz Kruševca koji je, na ime plaćanja prekršajnih kazni, od građana uzimao novac koji je potom zadržavao za sebe.

SLAO PRIJETEĆE SMS-ove

U studenom 2009. godine 39-godišnji policajac iz Leskovca uhićen je i suspendiran s posla zbog prijetećeg SMS-a. Naime B. I. je svojoj sugrađanki M. I. poslao prijeteći SMS desetak dana nakon što je ispod njenog prozora eksplodirala bomba. Prema policijskom priopćenju, sadržaj SMS poruke odnosio se upravo na taj incident. Policajcu nije pomoglo ni to što je prijeteći SMS poslao s tuđeg mobilnog telefona, nakon čega je bacio 'sim' karticu.

PIJANI POLICAJCI

Sredinom siječnja ove godine u Boru je uhićen 28-godišnji policajac Lj. D. zbog sumnje da je pijan ušao u jednu obiteljsku kuću i ukućanima prijetio pištoljem. Kako je agencija Beta neslužbeno saznala, riječ je o saobraćajnom policajcu protiv koga se do tog slučaja već vodilo nekoliko disciplinskih postupaka.

U studenom prošle godine uhićen je 23-godišnji policajac granične policije u Dvoru koji je vozeći pijan kod Kutine skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala njegova 21-godišnja kolegica pripravnica.

OMETAO ISTRAGU PROTIV SEBE

Zbog prijetnji svjedocima u istrazi koja se vodi protiv njega zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika, pripadnici bosanskohercegovačke državne policije SIPA-e uhitili su u Kupresu policajca S. Ž. On je zastrašivanjem svjedoka u predmetu ometao istragu.

Koliko će policajaca u ovoj godini biti udaljeno s dužnosti? Nadajmo se da će se trend smanjenja tog broja nastaviti.