željko prigorac

U prosincu obrana načelnika Lasinje optuženog za silovanje mještanke

05.11.2020 u 17:51

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Karlovcu u četvrtak je počelo suđenje načelniku Lasinje Željku Prigorcu za silovanje sumještanke na proslavi Velike Gospe 2018. a njegova obrana očekuje se na raspravi zakazanoj za 7. prosinca. Optužnica Prigorca tereti da je u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona presreo Snježanu Knežević 16. kolovoza 2018. oko jedan sat po ponoći, dok je izlazila hodnikom iz Vatrogasnog doma te je uhvatio za nadlaktice i izgurao uz stepenice na kat doma i na stolu silovao. Pri tom je “s ciljem slamanja njenog otpora rukom držao njene ruke iznad glave, a drugom rukom s nje skinuo odjeću i silovao je".

Nekoliko je sudionika proslave svjedočilo danas o druženju, pijenju, plesanju, sve na otvorenom ispred doma, no nitko nije rekao da bi vidio ponašanje osumnjičenika u zgradi Vatrogasnog doma gdje se navodno silovanje dogodilo.

Vještakinja za biološke tragove Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić” Nataša Ortynski rekla je da je specifičan test nađenog obriska na mjestu događaja "potvrdio mogućnost da se radi o sjemenoj tekućini, a da DNK nesumnjivo pripada osumnjičeniku".

Iako je isključeno da bi se radilo o dlaci ili obrisku krvi, ne može sa sigurnošću reći ni da je biološki trag sjemena tekućina, a ne neka druga izlučevina okrivljenika, jer pod mikroskopom nije bio vidljiv ni jedan spermatozoid.

O druženju i tko je s kim i koliko dugo sjedio, razgovarao, što se i koliko se pilo, govorilo je više svjedoka pa i Lasinjski župnik Danko Bizjak. Jedine osobe s druženja kojima se Snježana Knežević požalila na silovanje, njena prijateljica Vlatka Mikša i kum njenog sina Vladimir Šišinjak, rekli su da im je to ispričala drugi i treći dan.

Doduše, Šišinjak je rekao da je ona, nakon što ju je s djecom odvezao kući, plakala, ali da mu nije htjela odgovoriti zašto plače, a drugi dan, kada mu je rekla da je bila silovana, on joj “zbog neugode i činjenice da ima muža, koji je u kući, nije ništa savjetovao, već je otišao doma” te je tek na ispitivanju u kriminalističkoj policiji saznao da ju je navodno silovao načelnik Prigorac.

Tomislavu Kneževiću događaj je supruga priznala nakon dva dana i on ju je podržao u namjeri da načelnika Prigorca tuži za silovanje, te je rekao da ona od tada više nije ista.

“Ona djeluje hrabro, ali treba psihološku pomoć i u tome ću ju podržati”, rekao je Knežević i priznao da i njega "to jako muči", toliko da nije mogao ni htio čitati zapisnike niti je pitao suprugu da mu ispriča detalje.

Snježana Knježević opisala je čin silovanja te da nije imala ozljede i modrice jer je bila toliko u šoku da nije pružala fizički nego samo verbalni otpor, da zbog šoka nije svjesna ni da su tamo bile neke stepenice te da je sve trajalo vrlo kratko.

Knežević je imala mogućnost zbog zaštite svoga dostojanstva zatražiti da suđenje bude zatvoreno za javnost, ali nije to učinila.

"Poručujem time drugim silovanim ženama da se nemaju čega sramiti, neka se srami on i takvi, a ne da se, kao i ja u početku, osjećamo kao da je to naša krivica, moja sramota. Ja nemam ljagu, to sam htjela poručiti, njegovo je ponašanje ljigavo, a sada još i laže”, rekla je Knežević nakon današnjeg ročišta.

Naredna rasprava zakazana je za 7. prosinca za kada je sutkinja najavila obranu optuženika i završne govore obrane i optužbe te moguću presudu, no branitelj okrivljenika Gordan Preglej najavio je da će nakon iznošenja obrane optuženika on najvjerojatnije imati još nekih dokaznih prijedloga.

Optuženik Prigorac rekao je na početku ročišta da se ne smatra krivim po optužnici i da će na narednoj raspravi iznijeti svoju obranu.