VATRENI PAKAO

U požarima u Australiji poginulo 135 ljudi

09.02.2009 u 08:16

Bionic
Reading

U strahovitim požarima u Australiji dosad je poginulo najmanje 135 ljudi, te je izgorilo oko 750 domova.Ljudi su u paničnom strahu od vatre bježali autom, ili su se skrivali u kući koju je vatra progutala, objavili su australski dužnosnici.

Požari od subote pustoše trima saveznim državama na jugoistoku zemlje, potpomognuti iznimno visokim temperaturama, nezapamćenom sušom i snažnim vjetrovima.

U subotu navečer izgorjelo je nekoliko naselja sjeverno od Melbournea. Jedna je obitelj morala uskočiti u rezervoar s vodom, a druge su spasili vatrogasci koji su stajali između njih i plamenog zida.

U mjestu Kinglakeu ima mnogo žrtava, a jednoga teško opečena muškarca prijatelji su držali u bazenu do dolaska hitne pomoći i tako mu spasili život.

"S neba je padao plamen", rekao je jedan preživjeli. "Skrili smo se u maslinik i gledali kako nam kuća gori".

U nedjelju je ostataka izgorenih automobila bilo posvuda po ulicama naselja sjeverno od Melbournea. Neka su se vozila sudarila dok su vozači panično u panici pokušavali pobjeći od vatre.
"To je bio pravi pakao", rekao je premijer savezne australske države Victorije John Brumby.

Policija je priopćila da će broj mrtvih rasti jer spasilačke ekipe tek prekapaju zgarišta, a u bolnicama je i dvadesetero veoma teško opečenih.
"Dok se budemo probijali kroz razna izgorena područja, naći ćemo još poginulih", rekla je Christine Nixon, šefica policije u Victoriji.

Prema njezinim riječima, čini se da su neki požari podmetnuti.

Najgori dosad zabilježeni požari u Australiji bili su 1983. kad je poginulo 75 ljudi.