prirodna katastrofa

U potresu na Haitiju dvoje mrtvih

24.01.2022 u 23:43

Bionic
Reading

Haiti je u ponedjeljak pogodio potres magnitude 5.3 stupnja koji je usmrtio dvije osobe i uzrokovao paničan bijeg stanovnika južnog dijela karipske države na ulice.

Američki geološki zavod izvijestio je da je prvi potres pogodio područje u blizini Les Cayesa te da su uslijedila podrhtavanja magnitude 4.4 i 5.1 u istom području, samo šest mjeseci nakon što je veliko podrhtavanje u istoj regiji ubilo više od 2000 ljudi.

Jedna osoba umrla je u Fond des Nègres, a druga u Anse-à-Veau, gdje je uništeno 35 domova, tvitale su haićanske vlasti za civilnu zaštitu, dodavši da su uništeni cesta i most.

Djeca su se razbježala iz školskih zgrada u Les Cayesu, a "ljudi su bili prestravljeni", iako nije bilo štete, prema riječima jednog stanovnika.

U kolovozu, potres magnitude 7.2 uništio je desetke tisuća domova, obitelji su bile primorane spavati na kiši, dok je premijer Ariel Henry morao odgoditi izbore koji su bili planirani u studenom.

Loša haićanska ekonomija i problemi sa sigurnošću povezani s bandama potaknuli su val migracija, dok mnogi kreću na putovanja u nestabilnim brodovima u nadi da će uspjeti doći do SAD-a.

Američka obalna straža u subotu je prijavila da je presrela 88 Haićana na prekrcanom teretnom brodu.

Obalna straža je rekla da je od 1. listopada spasila 559 Haićana, dok ih je za usporedbu u 12 mjeseci do listopada spašeno 1527.