nova školska godina

U ponedjeljak počinje škola, ministar Fuchs otkrio koliko je nastavnog osoblja cijepljeno: 'Vjerujem da će ako profesor nije cijepljen predavati s maskom'

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 04.09.2021 19:20
  • Objavljeno 04.09.2021 u 19:16
Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kaže da je sve spremno za početak školske godine

Sindikati kažu da se uvijek u zadnji tren donose upute i mjere, na što ministar Radovan Fuchs odgovara da su isto govorili i prošle godine pa je ona prošla bez problema.

'Sve je spremno, upute su poslane, škole su pripremljene. Razgovaralo se sa svim ravnateljima svih škola u RH. U kontaktu smo kontinuirano. Mjere ne bi ni bilo pametno objaviti mjesec ili dva ranije kada ne znate u kojem će se smjeru pandemija razviti', komentirao je na N1 ministar Fuchs.

Preporučili su da se maske u školama, ako se nose, nose od 5. razreda osnovne do maturanata srednjih škola, a odluku o nošenju donose ravnatelji.

'Nose se u slučajevima kada nije moguće održati razmak. Ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi. U hodnicima i prijevozima maske se moraju nositi. Cijepljeni profesori na predavanjima ne trebaju nositi maske, dok necijepljeni trebaju', rekao je ministar.

Što se tiče malog broja cijepljenih među učiteljima i profesorima, kojih je oko 58 posto, ministar je istaknuo kako je u visokom obrazovanju cijepljeno njih 71 posto. 'Ljudi koji se bave znanošću očito više vjeruju u znanost', rekao je, dodavši kako su gimnazijski profesori na 61 posto.

  • +11
  • +8

Cijepljenje u Šibeniku

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Covid-potvrde za roditelje na roditeljskim sastancima ipak neće biti obavezne.

'U uputama stoji da će se roditeljski sastanci podržavati uživo, i ako ravnatelj želi, može zatražiti da sudjeluju samo oni roditelji koji imaju covid-potvrdu', pojasnio je Fuchs.

Na pitanje ne radi li se o prebacivanju odgovornosti na ravnatelje, ministar odgovara:

Radovan Fuchs

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Znamo u kojoj školi se koliko djelatnika cijepilo, a koliko nije. Ono što ne znamo – ne znamo imenom i prezimenom. Taj podatak možemo komunicirati ravnatelju i sve ostalo bi bilo zadiranje u privatnost', rekao je pa dodao kako vjeruje da su djelatnici predani svom radu i da će se pridržavati preporuka te da, ako profesor nije cijepljen, predavat će s maskom.

Istaknuo je da se cijelo vrijeme radi na uvođenju reformskih procesa u škole.

  • +27
  • +24

Ovako je prošle godine izgledao prvi dan nastave u osnovnim školama u Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Ove godine će svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, pohađati nastavu s novim kurikulumom. Zato smo i osigurali visoka sredstva unutar plana za obnovu i oporavak, što nam omogućuje da će sve škole u RH raditi u jednoj smjeni. Plan je izgradnja škola u kojima će djeca boraviti od 8 ujutro do 15 popodne, a po potrebi i do 17 sati te bi svaka škola trebala imati školsku kuhinju i tople obroke', naveo je ministar Fuchs.

Želja mu je da do 2029. škole i vrtići rade u jednosmjenskoj, cjelodnevnoj nastavi.

Što se tiče uvođenja građanskog odgoja kao zasebnog predmeta u škole, Fuchs je ponovio da se građanski odgoj već dvije godine u školama podučava kroz druge predmete.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!