SPAS IZ EUROPSKE UNIJE

U ponedjeljak okvirni dogovor o pomoći Grčkoj

13.03.2010 u 18:53

Bionic
Reading

Ministri financija članica euro zone vjerojatno će u ponedjeljak dogovoriti načela i parametre financijske pomoći Grčkoj, ako bude zatražena, ali se neće izjašnjavati o iznosima sve dok Atena to ne zatraži, prenosi u subotu agencija Reuters iz svojih izvora

Prema pisanju britanskog lista 'Guardian' radi se o 25 milijardi eura pomoći. Agencija AP navodi kako bi mogući dogovor o jamstvima za zajmovi Grčkoj moraju postići individualno između Atene i pojedine zemlje članice EU.

Njemačka je glavna prepreka za dogovor u ponedjeljak jer se protivi sudjelovanju u pomoći Grčkoj, tvrdeći da je ta zemlja godinama navodila pogrešne podatke o svojoj zaduženosti i tako kršila proračunske propise EU.

Ako vlada Grčke zatraži pomoć za otplatu duga većeg od 300 milijardi eura, paket pomoći će biti odmah odobren, rekli su neki ministri euro zone kako prenose agencije pozivajući se na svoje izvore.

Dosadašnje konzultacije o reformi financijskog tržišta EU održane prošlog tjedna na razini ministara financija zemalja EU nisu bile uspješne.

Tijekom vikenda će se nastaviti konzultacije radi pripreme dokumenata za sjednicu ministara financija članica euro zone koji bi se trebao održati u ponedjeljak u Bruxellesu.