UHIĆEN GENERAL ARMIJE BIH

U pomoć Divjaku skaču Izetbegović i Komšić

04.03.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić najavili su u petak kako će vlasti BiH poduzeti sve da bi pomogli umirovljenom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku koji je po srbijanskoj tjeralici u četvrtak navečer uhićen u zračnoj luci u Beču

"Divjakovo uhićenje definitivno ima dimenzije političkog slučaja", izjavio je Komšić novinarima u Sarajevu ističući kako se, unatoč Divjakovoj želji, ovaj slučaj ne može tretirati tek kao pravni slučaj. Dodao je kako su poduzeti svi koraci da se Divjaku osigura konzularna i politička zaštita.

Bakir Izetbegović podsjetio je na silna zalaganja vlasti BiH kada je 2010. godine također zbog optužbi iz Srbije u Londonu uhićen ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić koji je nakon dugotrajne pravne bitke ipak pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza da je odgovoran za ratne zločine.

"Sva dokumentacija iz slučaja Ganić već je poslana u Beč", kazao je Izetbegović.

Uhićenje generala Divjaka izazvalo je brojne osude u Sarajevu a najavljeni su i novi prosvjedi ispred veleposlanstava Srbije i Austrije sve dok on ne bude oslobođen.

Divjakovo privođenje pozdravili su ipak u Republici Srpskoj. Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik izjavio je tijekom dana kako je Divjak trebao biti uhićen i ranije proglasivši ga sudionikom navodnih ratnih zločina nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"On (Divjak) je zapovijedao postrojbama na strani BiH koje su tada bile ilegalne", protumačio je Dodik navodnu Divjakovu zapovjednu odgovornost za sukob u kojemu je početkom svibnja 1992. godine poginulo nekoliko pripadnika bivše JNA.

Dodik je Divjakov slučaj iskoristio i kako bi ponovo doveo u pitanje Sud i Tužiteljstvo BiH tvrdeći kako su te institucije opstruirale istragu o zbivanjima u Dobrovoljačkoj ulici. "Nadam se da Srbija neće odustati od zahtjeva za izručenjem", zaključio je Dodik.