VREMENSKA PROGNOZA

U petak i subotu obilje sunčanog vremena, od nedjelje promjenljivije

28.07.2023 u 07:41

Bionic
Reading

U petak i subotu obilje sunčanog vremena i mnogima ugodne topline za sredinu ljeta, ali još će jutro u petak biti svježe. Od nedjelje promjenjivije, uz lokalne pljuskove s grmljavinom u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Poslijepodne u gorju i u unutrašnjosti Istre uz jači razvoj oblaka lokalno može biti ponekog pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 26 do 31 stupnjeva Celzijusovih.

Rastu temperature

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu će biti pretežno sunčano, poslijepodne uz ponegdje umjeren razvoj oblaka. Nakon razmjerno svježeg jutra, mjestimice s kratkotrajnom maglom, danju će uz povremeno umjeren jugozapadnjak zagrijati na oko 30 °C.

  • +8
Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Najviša temperatura između 28 i 30 °C i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje maglu. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutro također razmjerno svježe, između 13 i 15 °C.

Još svježije, ujutro ponegdje s maglom, bit će u gorskim krajevima, samo oko 10 °C, dok će na sjevernom Jadranu biti od 17 do 21 °C. Prevladavat će sunčano, a poslijepodne uz umjeren do jak razvoj oblaka lokalno može biti ponekog pljuska, uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre. Puhat će jugozapadnjak, ujutro uz obalu bura. U gorju još ugodnih od 24 do 27 °C, a na Jadranu vrlo toplo, rijetko i vruće.

Toplije, uglavnom vruće, bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali jutro će biti ugodno uz temperaturu između 20 i 23 °C, u Zagori oko 15 °C. Prevladavat će sunčano uz slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar.

  • +9
Vrućine u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic /Pixsell

Većinom sunčano bit će na jugu Hrvatske, uz najvišu temperaturu oko 30 °C. Temperatura mora i dalje je visoka, uglavnom između 26 i 28 °C."

U subotu još uglavnom suho, a od nedjelje nestabilno

"U subotu na kopnu pretežno sunčano i još malo toplije, a poslijepodne je poneki pljusak moguć uglavnom u gorju. U nedjelju raste vjerojatnost za pljuskove, ponegdje i izraženije. U ponedjeljak sunčanije, ali ne posve stabilno, a poslijepodnevni pljuskovi mogući su ponajprije u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

U Dalmaciji sunčano i vruće, a lokalni pljuskovi mogući su osobito na sjevernom dijelu Jadrana u nedjelju. Nakon umjerenog jugozapadnog vjetra u ponedjeljak će zapuhati bura, podno Velebita i jaka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.