POVODOM DANA ŽENA

U pet gradova marš za ženska prava, u Zagrebu došli Tomašević, Severina...

08.03.2024 u 18:55

Bionic
Reading

U pet hrvatskih gradova - Splitu, Rijeci, Šibeniku, Osijeku i Zagrebu održavaju se marševi za rodnu ravnopravnost povodom Međunarodnog dana žena

Marševi u Šibeniku, Rijeci i Splitu započeli su u 18 sati, dok su povorke u Zagrebu i Osijeku krenule pola sata kasnije.

Na zagrebačkom maršu pod nazivom 'Feminizam i gotovo' koji organizira feministički kolektiv fAKTIV brojnim građanima pridružio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom. Građani su se oko 18.30 uputili s Trga žrtava fašizma, preko Trga bana Jelačića, Frankopanske, Masarykove i Tesline ulice do parka Zrinjevac.

"Ne postoji pravo na seks - silovanje je zločin", "Mukte tamponi i pilule", "Smrt nasilju nad slobodom", "Žene kontra sistema", "Kleknite pred našim pravima", Snažna, hrabra, odvažna", samo su neki od transparenata koji su nosili okupljeni.

  • +2
Dan žena u Zagrebu: Noćni marš pod sloganom 'Feminizam i gotovo' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tijekom sat i pol vremena marša koliko je prosvjednicima trebalo da dođu do Zrinjevca, zviždali su i uzvikivali razne parole dok su ih pozdravljali prolaznici i stanari centra, te su im automobili trubili u znak podrške. Prosvjednici su držeći transparentne koračali uz podršku bubnjara i drugih glazbenika.

Poruke organizatorica Marša

Organizatorice iz fAKTIVA započele su i završile marš govorima u kojima su istaknule kako je feminizam i borba za ženska prava nužna jer im država neće ustupiti prava ako se za njih sami ne izbore. "Ovogodišnja parola je Feminizam i gotovo jer je to naš odgovor na jeftine provokacije koje tvrde da su žene ravnopravne i da nema više smisla marširati" ističu.

“Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šatlerima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti", upozorile su.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Istaknuli su kako marširaju za sve potplaćene radnike i radnice stavivši pritom poseban naglasak na radnice propalih poduzeća koje godinama traže zarađene otpremnine kao i strane radnike i radnice koji se svakodnevno susreću sa rasizmom i neljudskim uvjetima u kojima žive i rade.

"Kada nas pitaju što mislimo o zakonu o femicidu, odgovaramo da se bojimo kako će i ovaj zakon biti samo mrtvo slovo na papiru kao što je zakon o pobačaju", rekla je jedna od govornica naglasivši kako pobačaj ženama u Hrvatskoj i dalje nije dostupan jer preko 60 posto ginekologa ima priziv savjesti i ne žele raditi svoj posao.

"Svjesne smo da same ne možemo ništa, a da kratkoročno možemo malo. Znamo da je odgovor u zajedništvu. Feminizam gradimo zajedno, feminizam smo sve mi – i gotovo”, zaključile su članice fAKTIVa.

Uvodni događaj pred Muzejem suvremene umjetnosti organizirala je umjetnica Arijana Lekić Fridrih, a kako je bilo na performansu na kojemu je sudjelovala i Severina, koja je također produžila na marš, pogledajte ovdje.

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

U Šibeniku se maršira od Trga Poljana prosvjednom šetnjom preko Kalelarge do Trga Republike Hrvatske.

"Noćni marš za Osmi mart" pod geslom Slobodne budite održan je u petak navečer u središtu Rijeke u organizaciji Inicijativa Građanke i građani Rijeke, Studentskog centra i udruga LORI, PaRiter i SOS Rijeka. Prosvjedna povorka duga dvjestotinjak metara, predvođena velikim transparentom s natpisom "Nećemo pokleknuti" i bubnjaricama, kretala se od platoa ispred hotela Continental, preko Korza do Jadranskog trga, gdje je održan prigodni program.

Sudionice su prošle tom trasom zviždeći i noseći transparente s tekstovima poput "Nećemo prisilno rađati radnu snagu kapitalizmu", "Dosta uskrate zdravstvene skrbi", "Moj mozak odbija povratak u srednji vijek", ili "Oni kleče, ja marširam".

  • +10
Rijeka: Povorka Prosvjedni marš za Osmi mart Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako su organizatorice navele, prosvjedna povorka je iskaz nezadovoljstva stanjem ženskih prava u Hrvatskoj i rodne neravnopravnosti koja opstaje u društvu. Ona se očituje kroz nejednaku distribuciju moći, nejednake uvjete rada i preopterećenost žena kućanskim i emotivnim radom, kroz normative, vrijednosti i očekivanja, ističu organizatorice.

Uime organizatorica proglas je na Jadranskom trgu pročitala Ana Ajduković. Istaknula je da retradicionalizacija društva prijeti oduzimanjem stečenih ženskih prava. "Moramo pokazati da smo spremne braniti se", naglasila je. "Nameću nam norme i očekivanja. Očekuju da smo svemoćne, da obavljamo sve vrste poslova, a smatraju da smo u isto vrijeme drugotne, nemoćne i histerične, ako se borimo za sebe", rekla je.

Među ostalim govornicama nastupila je i potpredsjednica Vijeća romske nacionalne zajednice Grada Rijeke Rafaella Redžepi koja je upozorila na posebno težak položaj romskih žena. Ustvrdila je da su, uz loše životne uvjete i zahtjeve da se samo skrbe o potrebama cijele obitelji i doma, nedovoljno educirane o svojim reproduktivnim pravima. Bilo bi važno osigurati višu razinu edukacije tih žena, navela je.

  • +16
Marš u Rijeci odvija se pod naslovom 'Slobodne budite' Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

U Splitu je Udruga Domine organizirala marš za Dan žena pod nazivom 'Ni sama! Ni kriva! Ni druga!' koji je počeo na Trgu Gaje Bulata ispred splitskog HNK te se nastavio kroz Marmontovu, preko Rive, Podruma i Peristila, kroz Krešimirovu ulicu do Pjace, gdje je završio prigodnim obraćanjem donositeljima političkih odluka i isticanjem zahtjeva za poštivanje i zaštitu prava žena. Ove se godine obilježava dvadeset godina otkad je Udruga prvi put obilježila Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivale na slavljenje 8. marta.

Marš u Splitu okupio je više stotina ljudi koji su isticali zahtjeve za poštivanje i zaštitu ženskih prava. Brojne su žene, ali i muškarci nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo Bez straha, bez kompromisa, Prestanite kriviti žene, Hoćemo sve i hoćemo sad, Uvijek ponosne, nikad ponizne, Moj glas za mir, Feminizam i gotovo, te brojne druge.

  • +40
Split: Noćni marš u organizaciji udruge Domine okupio mnogobrojne splitske žene Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

"Žene su svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja", kazala je izvršna koordinatorica Domina Mirjana Kučer.

Rekla je da ovogodišnja njihova poruka nosi poruku ženske solidarnosti, otpora strukturnom nasilju, a to je i njihov odgovor na predstojeće izbore nacionalne i za europski parlament gdje žene ne nalaze svoje mjesto u prostorima političke moći na način na koji bi trebali.

U Osijeku održava se noćni marš pod nazivom 'Žena s glasom' kako bi se što više žena potaknulo na izlazak na izbore jer tako mogu mijenjati politiku vezanu uz svoj položaj.

Skup će početi na Trgu Ante Starčevića uz Zle bubnjare, nakon čega će povorka krenuti Kapucinskom ulicom i Europskom avenijom do Parka kralja Držislava (kod Školjke), gdje će se održati prigodan program.

  • +70
Severina uz zbor Udruge Domino izvela feminističku verziju 'Lijepe naše' Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL