UZ PODRŠKU ZBORA I ARIJANE

Pogledajte Severinin performans za Dan žena: Zapjevala feminističku 'Lijepu našu'

08.03.2024 u 16:58

Bionic
Reading

Danas, na Međunarodni dan žena, pred zgradom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnica Arijana Lekić-Fridrih izvela je feminističku verziju himne 'Lijepa naša' uz podršku ženskog zbora i - Severine!

Aktivistička izvedba himne izazvala je velik interes javnosti nakon što je Severina na društvenim mrežama pozvala pratiteljice i pratitelje da se pridruže izvedbi te da svoju solidarnost sa ženama pokažu izlaskom na skupove i marševe koji se na Međunarodni dan žena obilježavaju u nizu hrvatskih gradova.

Kako i sama Severina ističe, ovom se performansu, jednom od najdražih joj nastupa u karijeri, pridružila u znak podrške borkinjama za ženska prava, te u znak podrške Arijani Lekić-Fridrih, nezaustavljivoj, hrabroj i glasnoj ženi.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/Emica Elvedji

Kroz javni poziv udruga Domino okupila je ženski zbor građanki, žena i onih koje se tako osjećaju, koji je zajedno s Arijanom Lekić-Fridrih i Severinom izveo himnu 'Lijepa naša'. Zajednički program MSU-a i udruge Domino povodom Međunarodnog dana žena započeo je feminističkom izvedbom himne, a nastavio se vodstvom kroz izložbu Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Kroz razgovor kustosice izložbe Jasne Jakšić i Arijane Lekić-Fridrih.

  • +70
Severina uz zbor Udruge Domino izvela feminističku verziju 'Lijepe naše' Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Okupljene i okupljeni potom su se uputili na Noćni marš za 8. mart pod sloganom 'Feminizam i gotovo' u organizaciji udruge fAKTIV.

'Udruga Domino predano stavlja fokus na umjetnice i zajedničku borbu za rodnu ravnopravnost u svoje aktivnosti i kontinuirano podržava rad Arijane Lekić-Fridrih i mnogih drugih umjetnica koje svojim angažmanom otvaraju mnoga pitanja i teme vezane uz jednakost u hrvatskom društvu. Solidarno u borbi za ženska prava do potpune jednakosti', rekao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor programa udruge Domino.

Program je nastao u okviru MSU-ove izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, te u produkciji udruge Domino i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.