STOP AMBROZIJI

U pet dana Vukovarci počupali dva milijuna stabljika?!

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 08.09.2010 14:55
  • Objavljeno 08.09.2010 u 14:34
ambrozija

ambrozija

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić/Cropix

Ni pet dana nije trajala akcija čupanja i otkupljivanja ambrozije u Vukovaru, a tamošnji su žitelji prikupili dva milijuna stabljika i utržili 400.000 kuna, čime je ostvaren financijski limit i cijeli posao obustavljen

Upravo je 400.000 kuna stajalo u vukovarskom proračunu i njegovom programu održavanja javnih zelenih površina i javne čistoće, pa kad je sav taj novac isplaćen Vukovarcima koji su čupali ambroziju gradonačelnik Željko Sabo označio je kraj akcije.

Cijela je akcija trajala samo pet dana, no Vukovarci su se pokazali iznimno vrijednima i u kratkom vremenu počupali rekordan broj stabljika s korijenjem jedne od najrasprostranjenijih i najopasnijih biljaka po njihovo zdravlje.

'Akcija je bila vrlo uspješna i jako mi je žao što smo iscrpili financijske mogućnosti koje nam pruža proračun. Grad Vukovar je izdvojio 400.000 kuna za otklanjanje štetnih utjecaja na zdravlje ljudi uništavanjem ambrozije, a nastavak će biti moguć ako Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pozitivno odgovore na moje dopise kojima sam i službeno zatražio financijsku potporu za daljnji otkup ambrozije na području Vukovara', poručio je Vukovarcima gradonačelnik Željko Sabo.

Doduše, prvobitno je bilo planirano utrošiti 100.000 kuna za uništavanje ambrozije čupanjem, no kako su Vukovarci brzo pokazali interes i za dva dana predali ambrozije u vrijednosti tog iznosa, Sabo je prvo u ponedjeljak povećao limit na 200.000 te na kraju i na 400.000 kuna.

Za svaku stabljiku ambrozije Vukovarcima je isplaćivano po 20 lipa. Nakon okončanja akcije alergeni korov će u sklopu redovitog održavanja grada uklanjati radnici tvrtke Komunalac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi