BUKNULE NAPETOSTI

U Peruu u prosvjedima više od 50 ozlijeđenih, zapaljena policijska postaja

21.01.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Više je desetaka ljudi ozlijeđeno nakon ponovnog rasplamsavanja napetosti u petak navečer u Peruu, u sukobima policije i prosvjednika u protuvladinim demonstracijama koje se šire zemljom. U glavnom gradu Limi policajci su upotrijebili suzavac kako bi odbili prosvjednike koji su bacali staklene boce i kamenje dok ulicama gore vatre, pokazuju snimke lokalne televizije

U južnoj regiji Puno oko 1.500 prosvjednika napalo je policijsku postaju u gradu Ilaveu a zapaljena je i policijska postaja u Zepiti, rekao je ministar unutarnjih poslova Vicente Romero u izjavi za medije.

Zdravstvene vlasti u Ilaveu izvijestile su o osmero hospitaliziranih s ozljedama, uključujući lomove ruku i nogu, kontuzije očiju i rane trbušne šupljine.

Prema izvješću peruanskog pučkog pravobranitelja, do kasnog poslijepodneva u prosvjedima širom zemlje ozlijeđeno je 58 ljudi.

Nemiri su uslijedili nakon dana previranja u četvrtak, kada je do temelja spaljena jedna od najstarijih povijesnih zgrada u Limi, dok je predsjednica Dina Boluarte obećala da će biti stroža prema "vandalima".

Uništenje zgrade, gotovo stoljeće stare vile u središtu Lime, dužnosnici su opisali kao gubitak "kulturne baštine". Vlasti istražuju uzroke.

Romero je u petak ustvrdio da je požar bio "uredno planiran i dogovoren".

Tisuće prosvjednika okupilo se u Limi ovog tjedna pozivajući na promjene i razbješnjeno rastom broja mrtvih u demonstracijama, koji je u petak službeno iznosio 45.

  • +15
Prosvjedi u Peruu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prosvjedi potresaju Peru otkako je predsjednik Pedro Castillo svrgnut u prosincu nakon što je pokušao raspustiti zakonodavno tijelo kako bi spriječio glasovanje o opozivu.

Nemiri su do ovog tjedna bili koncentrirani na jugu Perua.

U regiji Cusco, Glencoreov glavni rudnik bakra Antapaccay obustavio je rad u petak nakon trećeg napada prosvjednika u ovom mjesecu. Demonstranti su napali i zračne luke u Arequipi, Cuscu i južnom gradu Juliaci. Vlada je proglasila izvanredno stanje u šest regija.

No, Boluarte je odbacila pozive da podnese ostavku i održi prijevremene izbore, umjesto toga pozivajući na dijalog, uz prijetnju da će kazniti one koji su umiješani u nemire.