humanitarna akcija

U osječkome KBC-u prvi put ugrađena druga umjetna pužnica; doktor Trotić: Alternativa je znakovni jezik i život u tišini

11.03.2019 u 16:35

Bionic
Reading

U osječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u ponedjeljak je prvi put ugrađena druga umjetna pužnica, i to četverogodišnjoj djevojčici iz Našica, kojoj je prva umjetna pužnica ugrađena 2017. godine, izvijestili su na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata osječkoga KBC-a

Kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne pokriva troškove ugradnje dviju umjetnih pužnica, prije godinu dana na poticaj roditelja i građana Našica počela je humanitarna akcija u kojoj je prikupljen novac za kupnju druge umjetne pužnice. Djevojčica je jedna od desetak bolesnika u Hrvatskoj koja će imati ugrađenu umjetnu pužnicu u oba uha.

"Prvi put se u Osijeku ugrađuje druga umjetna pužnica. U zadnje dvije godine ovaj KBC je postao peti implantološki centar u Hrvatskoj i svake godine imamo jednu do dvije ugradnje umjetne pužnice", izvijestio je novinare obnašatelj dužnosti predstojnika Klinike za otorinolaringologiju Hrvoje Mihalj. Smatra kako je to veliki uspjeh za osječki KBC te Slavoniju i Baranju, posebice zato što pacijenti s tog područja za ugradnju umjetne pužnice više ne moraju odlaziti u Zagreb ili druge gradove. Izvijestio je kako je drugu umjetnu pužnicu ugradio tim na čelu s dr. Robertom Trotićem iz zagrebačkoga KBC-a "Sestre milosrdnice", uz asistenciju liječnika osječkoga KBC-a.

Otorinolaringolog, audiolog i ortokirurg Robert Trotić iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice vodio je ugradnju druge umjetne pužnice, a nakon operacije rekao je kako je ona prošlo odlično.

'Radi se o djevojčici iz Našica kojoj smo prije otprilike godinu i pol dana ugradili umjetnu pužnicu. Kako je trend u svijetu da se djeci do 18-e godine ugrađuju dvije umjetne pužnice, što još nije slučaj i kod nas, cijele Našice su humanitarnom akcijom prikupile sredstva za tu pužnicu koju smo uspješno ugradili', rekao je pred novinarima prof. Robert Trotić te dodao kako je umjetna pužnica definitivno moderno rješenje za gluhoću jer alternative nema.

  • +14
U osječkome KBC-u prvi put ugrađena druga umjetna pužnica Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Alternativa je znakovni jezik i život u tišini, a život s umjetnom pužnicom znači zvuk', objasnio je on.

Rekao je, također, kako su istraživanja u centrima koja rade više ugradnji obostranih pužnica pokazala da dijete s jednom dosegne razinu s 36 mjeseci ono što dijete s dvije umjetne pužnice može doseći s 24 mjeseci starosti.

'Imamo trećinu brže vrijeme rehabilitacije. Izuzetno je važno da se djeci između druge i sedme godine života ugrade umjetne pužnice jer ga nastojimo osposobiti da ide u normalnu školu sa svojim vršnjacima, a ne u specijalnu', objasnio je ovaj otorinolaringolog napominjući kako će djevojčicu iz Našica predati u ruke rehabilitatora za mjesec dana.

'Tu želimo napraviti podsticaj u Osijeku jer i ovdje ima SUVAG, a koji su kompetentni da osposbe rehabilitaciju kod djece. Očekujemo da Suvag proradi u punom smislu i da rehabilitira djecu iz Slavonije i Baranje kako ne bi bila vezana za Zagreb', dodao je.

Trotić je istaknuo kako je prošloga svibnja u Vinogradskoj bolnici proslavljena ugradnja 500. umjetne pužnice dok bilateralnih u Hrvatskoj ukupno s djevojčicom iz Našica ima šest. Podsjetio je kako je u Hrvatskoj prva umjetna pužnica ugrađena 19. lipnja 1996. godine i od tada do danas ih ima oko 700 osoba.

Majka djevojčice Renata Kuzminski rekla je novinarima da su u humanitarnoj akciji prikupili 157 tisuća kuna, koliko je bilo potrebno za ugradnju druge umjetne pužnice, čije troškove ne pokriva HZZ0.