PUKNULA CIJEV

U osječkom KBC-u odgođene operacije očiju

09.01.2017 u 11:20

Bionic
Reading

Odgođeno je 18 operacija očiju najavljenih za danas u osječkom Zavodu za oftalmologiju, zgradi izgrađenoj u 19. stoljeću u kojoj je zbog vrlo niskih temperatura puknula toplovodna cijev. Voda koja se izlila potopila je instrumente u operacijskim salama i dio bolesničkih soba, pa su odgođene operacije. Zavod će danas obići i ministar zdravstva Milan Kujundžić

'Jutros smo imali hitan sastanak svih službi koje su uključene u sanaciju nastalog problema u Zavodu za oftalmologiju. Stigli su i  službenici osiguravateljske kuće, a oni su u izvidu i procjeni nastale štete', rekao je za tportal zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a, dr. Vlatko Kopić.

Tijekom poplave uništeni su tek nedavno kupljeni uređaji, vrijedni između četiri i pet milijuna kuna. Pacijenti su premješteni u zapadno krilo zgrade i oni, rekao je, nisu ugroženi. Nakon što se utvrdi u kakvom su stanju uređaji odlučit će se kad se kreće s operacijama.

'Nadamo se kako neće biti velikog zla. Što se tiče same zgrade u kojoj se nalazi Zavod za oftalmologiju, to je na žalost, problem hrvatske medicine jer su hrvatske bolnice i domovi zdravlja u dosta lošem stanju, pa tako i u Osijeku. Ono što mogu reći kao ministar je da ćemo žurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak zgrade i vratili posao na očnoj klinici u normalu', rekao je tijekom posjeta Osijeku ministar zdravlja Milan Kujundžić koji je tom prilikom komentirao najavljeno spajanje bolnica te moguće uštede. Dodao je kako će s jedne strane biti određenih financijskih ušteda dok se s druge očekuju pomaci u smislu kvalitete.

Spajanjem bolnica mjesečna ušteda između 20 i 30 milijuna kuna

'Kolike će uštede biti, u ovom je trenutku teško reći. No, na mjesečnoj razini, uštede će biti od 20 do 30 milijuna kuna', dodao je on.


459256,434424,421792,434264
Sa Zavoda za oftalmologiju poručili su da će sve nadoknaditi pacijentima koji su bili na listi čekanja. Na ovom se zavodu, inače, tjedno obavi oko 50 operacija.

'Bilo bi neozbiljno dan nakon havarije uključiti instrumente. Prema preporuci stručnjaka iz naše tehničke službe i servisera treba pričekati nekoliko dana da se oni prosuše. Za hitna stanja ćemo se organizirati unutar Kliničkog bolničkog centra Osijek. Ovaj tjedan ćemo odgoditi operacije, što smo već telefonski i napravili, obavijestili pacijente kako ne bi dolazili. Mi ćemo, ako treba, kada aparati budu spremni, raditi i u poslije podnevnim satima kako bismo sve nadoknadili. To ćemo riješiti', rekao je pročelnik Zavoda za oftalmologiju osječkog KBC-a Ivan Krković.

Prošlog ljeta, uslijed snažnog nevremena koje je pogodilo Osijek, jak vjetar podigao je krov Pedijatrije KBC-a te je kiša oštetila instalacije i zidove.