covid - 19

U Osijeku zatvorene tržnice, nove preporuke građanima

23.03.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Osječki gradski Stožer civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak da su od danas zatvorene tržnice i poslovni prostori u njihovom sastavu, a provode se mjere kontrole svih objekata i tvrtki koji imaju zabranu rada

Načelnik gradskog Stožera dogradonačelnik Boris Piližota izvijestio je na konferenciji za novinare da je jučer prekinut javni gradski prijevoz, ali je osiguran izvanredni autobusni prijevoz za osobe koje obavljaju nužne djelatnosti, kao što su policijski i zdravstveni djelatnici, za radnike koji rade u proizvodnim djelatnostima i prodavaonicama koje imaju dozvolu za rad jer su njihove djelatnosti neophodne za funkcioniranje Osijeka.

Poslodavci će djelatnicima koji trebaju doći na posao, izdati iskaznice ili potvrde koje to dokazuju, kako bi mogli nesmetano ići na posao.

S obzirom da je stupila na snagu i mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, članovi osječkog Stožera će kontrolirati poštivanje te mjere.

'Radi se na praćenju i evidentiranju svih ulazaka i izlazaka iz grada, a podatci o tome će se proslijeđivati epidemiološkoj službi i na taj način kontrolirati potencijalno širenje virusa', dodao je Piližota.

Crvenom križu omogućeno je da za potrebe spravljanja toplih obroka koristi kuhinje dječjih vrtića, pa ako eventualno dođe do potrebe povećanja broja toplih obroka. neće biti nikakvih problema, pojasnio je.

Od danas je donijeta i odluka o ukidanju naplate parkiranja u Osijeku, koja će biti na snazi 30 dana s mogućnošću produljenja, rekao je Piližota.

Gradska uprava i sve gradske tvrtke smanjile su opseg rada, no osigurano je sve što je potrebno da funkcioniraju u hladnom pogonu - i dalje se redovito odvozi smeće, održava javna higijene ulica i parkova, a u pripravnosti je i zimska služba, s obzirom na najavu snijega i niskih temperatura

Piližota je pozvao sve sugrađane da budu odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i svim sugrađanima, jer se jedino na taj način može spriječiti širenje zaraze i vratiti život u normalu

Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju osječkog KBC-a Domagoj Drenjančević ponovio je preporuke vezano za međusobne kontakte i održavanje higijene te pozvao sve da provode propisane mjere.

'U županijskom Zavodu za javno zdravstvo se povećavaju kapaciteti za testiranje, to ćemo nastojati učiniti i mi u KBC-u, što će doprinijeti boljem načinu borbe protiv virusa', dodao je.