NOVI ŠEF OSJEČKE POLICIJE

U Osijeku se zamjerio Glavaševom kumu, a u Virovitici Đakiću

25.09.2012 u 17:37

Bionic
Reading

Baričević je osječku policiju napustio 2000. godine, nakon što su mu pojedine kolege zamjerile optužnicu protiv bivšeg načelnika PU osječko-baranjske, Dubravka Jezerčića, i policijskog službenika Tomislava Mikulića, temeljem koje su obojica završila u zatvoru. Iz PU virovitičko-podravske, gdje je potom bio načelnik do 2004, vratio se u Osijek nakon narušenih odnosa s moćnicima iz HDZ-a na čelu s Josipom Đakićem, kojima nije dopuštao utjecaj na rad policije

Milan Baričević priznati je policijski stručnjak, teoretski odlično potkovan i duboko svjestan ograničenja sustava. No, spreman je prvi iskoračiti na višu razinu profesionalnosti, čim osjeti da su za to stvorene pretpostavke, odnosno da su se rasklimale dotadašnje političke barijere.

Bilo je to jasno vidljivo još u slučaju serije ubojstava na obali Drave potkraj 1991. i početkom 1992. godine, kolokvijalno nazvanom 'selotejp', kada je kao načelnik Odjela općeg kriminaliteta obrađivao ta ubojstva. Usprkos prevladavajućem nedostatku političke volje i odlučnosti u osječkoj policiji da se ti zločini promptno istraže, prikupljao je dokazne materijale i sačuvao dovoljno podataka kako bi naknadna istraga jednoga dana polučila rezultate.

Njegovi su policajci u Tvrđi, nedaleko mjesta na kojem su likvidirani viđeniji osječki Srbi, pronašli onesviještenog i krvavog Radoslava Ratkovića, jedinog preživjelog koji je čudom isplivao iz ledene Drave nakon što je dvaput pogođen u glavu, te ga u bolnici čuvali 24 sata dnevno sve dok se nije dovoljno oporavio, da može napustiti Hrvatsku. U međuvremenu je u policijskom automobilu Baričevićeve istražitelje odveo do kuće u Dubrovačkoj 30, gdje je bio prisilno doveden i mučen te iz koje je potom odveden na smaknuće.


Kako je u kući bila smještena konspirativna postrojba HV-a nazvana Samostalna uskočka satnija, civilna policija nije mogla intervenirati bez uključivanja vojnih službi, a odande je istraga bila opstruirana i zaustavljena. Tek poslije višekratnih upozorenja i vapaja iz lokalnih političkih, policijskih i pravosudnih krugova, ubojstva su zaustavljena intervencijom tadašnjeg ministra obrane, Gojka Šuška.

'Sve se znalo. Mi smo obučavali vojne kriminaliste i sve su istrage išle preko civilne policije, ali je netko iz političke vlasti naredio da se prekinu istrage i uhićuju ljudi', rekao nam je jedan od istaknutijih Baričevićevih suradnika u to vrijeme, danas umirovljenik.

Spremio bivšeg načelnika u zatvor

Premda mu i danas priznaje dobre poteze u organizaciji rada, Baričević je poznat i kao autor optužnice protiv bivšeg načelnika PU-a, Dubravka Jezerčića. Njega i policajca Tomislava Mikulića teretio je za kazneno djelo protupravnog zatočenja i ropstva danas pokojnog Branka Markana. Od njega je, nemoćnog i ustrašenog, Jezerčić za simboličnu naknadu 'otkupio' zemljište i kuću u Strossmayerovoj ulici u Osijeku te ondje kreditom MUP-a izgradio restoran.

Pojedini kolege skloni bivšem načelniku, Baričevića su tada optuživali da je to učinio radi napredovanja u karijeri, ali sudska je presuda pokazala da je bio krajnje profesionalan. Koliko je za to trebalo odlučnosti, jasno je i po činjenici da je Jezerčića na mjesto načelnika, kao svoga kuma i čovjeka od najvećeg povjerenja te bivšeg zapovjednika 160. osječke brigade, instalirao osobno Branimir Glavaš, zahtijevajući to unutarstranačkim vezama u HDZ-u od tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Ivana Jarnjaka.

Baričević je bio svjedok i u sudskom postupku Glavašu, a njegov je iskaz u kojemu opisuje stanje u kojem je policija tada radila, objavljen i na Glavaševoj web stranici.

Stao Đakiću na žulj

Došavši za načelnika PU u Viroviticu, gdje je rođen, pokušavao je uvesti reda, ali to se nije svidjelo tamošnjim vladajućim HDZ-ovcima koji su mu stvarali probleme u radu nastojeći intervenirati u obradi pojedinih slučajeva.

Kroničari tamošnjih zbivanja kažu nam kako je Baričević ponekad pristajao na blaže kvalifikacije, kada je smatrao da će i blažim sankcijama polučiti željeni učinak, no nikada nije htio obustaviti prijavu za vožnju u alkoholiziranom stanju. Poznat kao neumoljiv kada je alkohol u pitanju, na raznim svečanim primanjima i domjencima iz zafrkancije bi mu donosili mlijeko, što je on prihvaćao kao šalu.

S novinarima je uvijek bio kooperativan, ali je i postavljao granicu njihovoj znatiželji ondje gdje bi dana informacija mogla omesti istragu ili kazneni postupak.

'Valjda je nekome stao na žulj kada su ga sklonili u Osijek', kažu nam kolege iz Virovitice, a tomu u prilog govori i izjava Josipa Đakića, predsjednika ŽO HDZ-a i HVIDRE za Virovitički list: 'Dobro znam za neke slučajeve bivše vlasti koji nikada javno nisu izneseni. Veliku ulogu u zataškavanju njihovih nepodopština posebno je imao bivši načelnik PU virovitičko-podravske, Milan Baričević, o čemu nam danas govore oni koju su to silom morali raditi', rekao je Đakić u travnju 2006. godine.

Bit će kadrovskih promjena


Milan Baričević
prošao je sve profesionalne razine, od Temeljne policije gdje je zaposlen još 1985. godine, do načelnika PU Virovitičko-podravske i sada Osječko-baranjske. U policiji radi od 1985, a diplomirao je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Bio je kriminalistički službenik na općem kriminalitetu i imovinskim deliktima, pomoćnik načelnika za poslove kriminaliteta u Prvoj PP, načelnik Odjela i Sektora kriminalističke policije te voditelj smjene operativnog dežurstva Operativno-komunikacijskog centra.

'Cijeli grad priča o kadrovskim promjenama u PU-u i do njih će svakako doći. Već idućeg tjedna testirat ćemo i do 15. listopada izabrati načelnike svih policijskih postaja, a onda ćemo postupak ponoviti za izbor načelnika odjela i sektora. Neki će ostati na svojim mjestima, na neka mjesta će doći novi', najavio je Baričević.

Deseti je to načelnik PU-a u Osijeku od 1991. godine, kada ju je vodio tragično stradali Josip Reihl-Kir. Baričević je funkciju preuzeo od Željka Prše, imenovanog na to mjesto u ožujku prošle godine, puna tri mjeseca nakon odlaska njegova prethodnika Stipe Rimca u mirovinu.