story map natječaj

Promoviranje STEM edukacijske inicijative pomoću GIS sustava

14.11.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Povodom GIS Day-a u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u srijedu obilježen je razvoj geografskog informacijskog računalnog sustava (GIS) koji omogućuje izradu karti i Story Maps-a. Kako bi se najbolje prikazao ovaj program tri škole, uključujući i "Vladimira Preloga" prezentirale su svoje projekte koje su izradile pomoću GIS-a

Tako su učenici Prirodoslovne škole u GIS-u izradili story map koji prikazuje Advent u Zagrebu, X. Gimnazija Ivana Supeka izradila je različite karte poput karte zaštićenih životinja u svijetu i kartu nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke napravili su story map koji prikazuje industrijski razvoj Rijeke.

Najavljen je i natječaj pod nazivom 'Unapređujem svijet znanjem i tehnologijom' koji se odnosi na izradu Story Maps u on-line WebGIS-u, a na natječaj se mogu prijaviti sve srednje škole u Hrvatskoj jer kako kaže predsjednik Uprave GDi Boran Lončarić 'želja nam je da se srednjoškolcima što kvalitetnije promovira STEM edukacijska inicijativa'.

Stoga će on-line GIS tehnologija biti besplatno na raspolaganju svim srednjim školama i srednjoškolcima za izradu prijedloga mogućnosti poboljšanja u svijetu oko njihove škole, u njihovome mjestu, gradu ili prirodnom području od interesa. Prijava traje do 14. siječnja, završetak natječaja je 5. svibnja, a rezultati će biti objavljeni 1. lipnja 2019. godine. Nagrade će dobiti tri najbolje srednje škole.