ANALIZA RIZIKA HRANE

U Osijeku 170 stručnjaka za hranu

11.06.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Povodom petogodišnjice svog osnivanja Hrvatska agencija za hranu jučer je u Osijeku održala međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Analiza rizika u području sigurnosti hrane' na kojoj je sudjelovalo 170 domaćih i inozemnih stručnjaka

Predstavljeni su rezultati rada hrvatskih i međunarodnih znanstvenika i stručnjaka o sustavu sigurnosti hrane koji u okviru današnjeg globalnog i regionalnog tržišta dobiva prekogranično i međunarodno značenje. Naglasak na međunarodnoj suradnji iznijela je i izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) Catherine Geslain-Lanéelle.

Skupu su se nakon ravnateljice Hrvatske agencije za hranu Zorice Jurković obratili i Friedrich Johannsen iz njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika te Mária Szeitzné Szabó, ravnateljica Mađarske agencije za sigurnost hrane. Johannsen je također održao zapaženo predavanje o primjeni nanotehnologije u prehrambenoj i pakirnoj industriji. Procjena rizika u Njemačkoj je vrlo važno pitanje od javnog interesa, a to dokazuje i podatak o 700 znanstvenika zaposlenih u BFR-u. Ta institucija barata godišnjim proračunom od 53 milijuna eura koji se koristi za istraživanja. 'Vlada koristi naše znanstvene podatke kao podlogu za donošenje utemeljenih odluka. Neophodna je potpuna nezavisnost instituta, pa je zato financiranje u cijelosti osigurano u državnom proračunu', objasnio je Johannsen.

Domaća znanstvenica sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlasta Piližota izložila je problematiku o očekivanjima i potrebama istraživanja u području sigurnosti hrane. Paola Battilani s Poljoprivrednog fakulteta u Piacenzi objasnila je novija istraživanja o zabrinutosti talijanskih znanstvenika i javnosti o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost hrane, poglavito na pojavu novih bolesti i nedostatak vode u poljoprivredi.

U popodnevnom dijelu konferencije održano je predavanje o EFSA-inoj procjeni povezanosti prehrane sa zdravljem, preporučenim prehrambenim vrijednostima i vodičima za prehranu. Hildegard Przyrembel rekla je da vodiči za prehranu osim stručnih podataka trebaju sadržavati i konkretne recepte za pripremu preporučene hrane. Istakla je da su takvi vodiči osobito zanimljivo napravljeni i odštampani u Njemačkoj gdje su prilagođeni i djeci i vizualno su vrlo zanimljivi.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici agencija i ministarstava iz područja sigurnosti hrane, proizvođača, potrošača, sveučilišta te istraživačkih instituta. Hrvatska agencija za hranu osnovana je Zakonom o hrani 2003. godine, ali je s radom započela tek 2005. Agencija kao Vladino tijelo treba raditi na utvrđivanju, procjeni i obavještavanju o rizicima u vezi zdravstvene ispravnosti i higijene hrane za ljude i životinje. HAH resornim ministarstvima daje stručna i znanstvena mišljenja i sudjeluje u sustavu brzog uzbunjivanja za hranu za životinje i ljude. Sjedište HAH-a je u Osijeku i jedina je državna institucija smještena u tom gradu.