HDZ-ov CRNI FOND

U očekivanju suđenja za Fimi mediju

13.01.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Optužnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda idućeg će tjedna biti dostavljeni optužnica i spis u slučaju Fimi media na koji obrana prvooptuženog bivšeg premijera Ive Sanadera do ponedjeljka može poslati svoj odgovor.

Od glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je spis u tom predmetu, koji broji više od 60 tisuća stranica, još uvijek kod suca istrage. No, idućeg bi tjedna trebao biti proslijeđen optužnom vijeću koje će potom odrediti termin sjednice.

Po Zakonu o kaznenom postupku, rok za određivanje sjednice optužnog vijeća je dva mjeseca od podizanja optužnice, ako se optuženici ne nalaze u istražnom zatvoru.

Optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti USKOK-u na doradu.

U slučaju Fimi media Sanader je s nekoliko bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika i strankom, iz koje je u međuvremenu izbačen, optužen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda'. U USKOK-ovoj optužnici se tvrdi da je nezakonito izvučeno više od 46 milijuna kuna, od čega je oko 15 milijuna Sanader zadržao za sebe, dok je ostatak otišao u 'crni fond' iz kojeg je HDZ, među ostalim, navodno financirala i izborne kampanje.

Sanaderu se već sudi zbog ratnog profiterstva, to jest uzimanja provizije od Hypo banke sredinom 90-ih te uzimanja mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava mađarskoj naftnoj kompaniji u Ini.

Procjenjuje se da šteta u svim 'Sanaderovim slučajevima' prelazi 150 milijuna kuna

On je sredinom prosinca pušten da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu vrijednu 12,6 milijuna kuna, predao putovnicu i obvezao se da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište. Kao mjera opreza određena mu je i obveza da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javlja sucu istrage.