podaci instituta Roberta Kocha

U Njemačkoj više od milijun zaraženih covidom-19

27.11.2020 u 10:12

Bionic
Reading

U Njemačkoj je od početka pandemije koronavirusa zaraženo više od milijun osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je rekordnih 426 slučajeva, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak.

Brojke odražavaju stvarnost da je Njemačka u najboljem slučaju održavala nove zaraze stabilnima, ali da to nije dovoljno za ublažavanje mjera i uklanjanje rizika od preopterećenih bolnica.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 22.806 te iznosi 1,006.394 slučaja, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s koronavirusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15,586.

Barovi, restorani, kazališta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1. prosinca privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10.

Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih 10 osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su obitelji pozvane da izbjegavaju društvene kontakte tjedan dana prije posjeta.

Glavni grad Berlin, jedan od najteže pogođenih u Njemačkoj, rekao je da neće ublažiti ograničenja preko Božića.

Njemačka će se vjerojatno morati pridržavati mjera za suzbijanje pandemije i u siječnju, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Ona je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

"Upravo sada, kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize", rekla je Merkel.

Ona je rekla kako velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

"Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela", rekla je Merkel.