ZARAĐEN KROZ KRIMINAL

U Njemačkoj se sve više 'pere novac'

30.10.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Broj slučajeva pranja novca koji su prošle godine prijavljeni njemačkim istražnim organima veći je za 17 posto u odnosu na 2010. godinu, prenosi srpski B92

Prema podacima Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) i Saveznog ureda za financijski nadzor (BaFin) koje prenose mediji, 2011. su istražne vlasti razmatrale 13.000 prijava zbog sumnje da se u Njemačkoj 'prao' kroz kriminal 'zarađeni' novac iz inozemstva, prenosi B92

Ovo je najveći broj ovakvih slučajeva otkada je 1993. usvojen zakon o suzbijanju pranja novca.

Najviše je porastao broj slučajeva u kojima privatne osobe svoje bankovne račune stavljaju na raspolaganje za pranje novca. No slično je primijećeno i na tržištu nekretnina, među vlasnicima restorana i kockarnica s automatima.

Prema navodima stručnjaka za suzbijanje pranja novca koje citira tisak, najviše 'prljavog' novca u Njemačku dolazi iz Italije, ali i iz organiziranog kriminala Rusije, Belorusije i Ukrajine.


Ključni problem, prema ocjeni Saveza njemačkih kriminalističkih inspektora, u Njemačkoj su kockarnice s automatima koji rade na žetone.

Od 2006. se broj tih lokala s automatima učetvorostručio, obrt se u toj branši povećao za 40 posto. Istražne vlasti smatraju da dio vlasnika ovih lokala manipulira automatima, da bi ilegalni novac 'prebacio' u normalni platni promet.

Prema obazrivim procjenama koje prenose mediji, kriminalne grupe u Europi obrću godišnje 135 milijardi eura, a Njemačka, kako se navodi, slovi kao 'Eldorado za pranje novca'.

Procjene OECD-a govore da se u Njemačkoj godišnje između 43 i 57 milijardi eura prljavog novca 'provuče' kroz firme. Vlasti uspijevaju zaplijeniti najviše pola posto od toga - oko 170 milijuna eura.

U Italiji se, pak, godišnje zaplijeni oko 1,3 milijarde prljavog novca, a samo na Siciliji je u posljednje tri godine zapljenjeno 4,5 milijardi.

Istražne vlasti koje citiraju njemački mediji ukazuju da pranje novca u Njemačkoj raste djelom i zato što talijanska policija primjenjuje izuzetno oštre mjere protiv mafije kada je riječ o pranju novca.