čekaju ponedjeljak

U Njemačkoj rast broja zaraženih usporio, danas odluka o pooštrenju mjera kretanja

22.03.2020 u 13:59

Bionic
Reading

U Njemačkoj je u nedjelju zabilježeno manje zaraza koronavirusom u 24 sata nego prijašnjih dana, objavio je Institut Robert Koch

"U nedjelju je zabilježeno 18.610 zaraženih koronavirusom, što je 1948 više nego jučer", priopćio je Institut Robert Koch. Dan ranije, u subotu, zabilježen je porast od 2.705 novih zaraza u usporedbi s petkom.

Stručnjaci međutim upozoravaju kako iz toga ne treba povlačiti zaključke da je širenje zaraze usporeno jer preko vikenda svi lokalni epidemiološki uredi ne šalju svoje podatke u Institut Robert Koch pa bi se prava brojka mogla saznati tek u ponedjeljak.

Broj smrti u Njemačkoj povezanih s koronavirusom povećao se na 55. Premijeri saveznih zemalja bi u tijeku poslijepodne trebali razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel o eventualnom pooštrenju mjera protiv širenja koronavirusa.

To se u prvom redu odnosi na ograničenje kretanja građana na odlaske u nabavku živežnih namirnica ili ljekarne. Savezne zemlje za sada različito tretiraju odnos prema ovim mjerama. Stroga ograničenja kretanja je uvela jedino Bavarska nakon što je zabilježeno više kršenja pravila o kretanju.

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz se usprotivio pooštrenju mjera kretanja.

"Posebno u ovom razdoblju građani imaju potrebu za izlazak na svježi zrak", rekao je Scholz koji je iskazao nadu da građani neće zloupotrijebiti izlaska za socijalne kontakte.

Šef kancelarskog ureda, koji je zadužen za koordinaciju u kriznim razdobljima, Helge Braun, najavio je jučer kako vlada "promatra ponašanje" građana ovog vikenda te da će na temelju toga donijeti odluku o uvođenju strožih mjera kretanja.

Savezne zemlje Porajnje-Falačka i Sarska su u nedjelju jedan dio svojih bolničkih kapaciteta prepustiti pacijentima iz koronavirusom teško pogođenog istočnog dijela Francuske.

Kako javlja agencija Bloomberg, njemačka vlada je njemačkim proizvođačima automobila proslijedila upit mogu li svoju proizvodnju preorijentirati na proizvodnju medicinske opreme. Njemačka automobilska industrija je već prije nekoliko dana potpuno ili djelomice obustavila proizvodnju.