Mark Rutte najavio

U Nizozemskoj se 28. travnja ukida policijski sat i otvaraju terase kafića

20.04.2021 u 21:15

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u utorak ublažavanje mjera protiv covida-19 u Nizozemskoj i djelomično otvaranje terasa kafića od 28. travnja

"Sretni smo što je to ponovo moguće jer društvo želi veću slobodu", izjavio je Mark Rutte na konferenciji za novinare i dodao da se radi o "jako opreznoj etapi".

Policijski sat koji je bio na snazi tri mjeseca, bit će ukinut 28. travnja, rekao je Rutte, dok će restorani i kafići moći posluživati goste na terasama.

Uvođenje policijskog sata u siječnju, prvog u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, uzrokovalo je najgore nerede u zemlji u posljednjim desetljećima.

Od početka pandemije Nizozemska koja ima nešto više od 17 milijuna stanovnika imala je 1,3 milijuna zaraženih koronavirusom i više od 16.000 umrlih povezano s covidom-19.

Ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je pak da će Nizozemska u srijedu nastaviti koristiti cjepivo Johnson & Johnson.

"Johnson & Johnson cjepivo može se koristiti kako je planirano, a mi ćemo ga početi koristiti u srijedu", rekao je De Jonge na konferenciji za novinare, nekoliko sati nakon što je europska regulatorna agencija rekla da je ustanovila moguću vezu između tog cjepiva i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka ali i istaknula da korist od cijepljenja premašuje rizik.