indija

U New Delhiju 20 mrtvih u sukobima zbog zakona o državljanstvu

26.02.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Broj poginulih u sukobima u New Delhiju zbog novog zakona o državljanstvu popeo se u srijedu na 20, javlja dpa, dodajući da je nasilje koje je buknulo dan ranije u indijskoj prijestolnici najkrvavije otkad su počeli prosvjedi protiv amandmana o državljanstvu (CAA) početkom prosinca

U sukobima između tisuća prosvjednika koji su za novi zakon i onih koji su protiv njega poginulo je do utorka navečer 13 ljudi, među njima i pripadnik policije New Delhija.

U dijelovima sjeveroistočnog New Delhija, s velikim brojem muslimanskog stanovništva, izbili su žestoki sukobi između hinduističke i muslimanske zajednice.

'Od ljudi koji su prebačeni u bolnice, 20 je poginulih i 189 ozlijeđenih', kazao je bolničar Sumil Kumar Gautam iz glavne regionalne bolnice Bahadur. Također je kazao da su ozlijeđeni pretrpjeli razne vrste ozljeda, od prostrijelnih rana, uboda hladnim oružjem do lomova zbog skakanja s visine. To se, objasnio je, dogodilo onima koji su se našli usred nereda i panično pokušali pobjeći.

Indijski glavni grad bio je poprište prosvjeda protiv zakona koji olakšava put do državljanstva nemuslimanima iz susjednih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Novi zakon omogućuje imigrantima hinduistima, Sikhima, budistima, džainistima, kršćanima i Parsima iz triju susjednih većinski muslimanskih zemalja pravo na dodjelu državljanstva po ubrzanoj proceduri.

Sporni zakon ne pogađa izravno indijske muslimane, ali potiče zabrinutost i bijes te manjine koja je s 14 posto zastupljena u ukupnom stanovništvu od 1,3 milijarde ljudi.

Vladajuća stranka premijera Narende Modija, Bharatiya Janata (BJP) opovrgava optužbe indijske muslimanske manjine koja obuhvaća više od 180 milijuna ljudi, no prosvjedi u zemlji traju već dva mjeseca.