jačanje odnosa

Trump doputovao u prvi službeni posjet Indiji

24.02.2020 u 09:33

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u prvi službeni posjet Indiji gdje ga je na ulicama dočekalo nekoliko desetaka tisuća ljudi

Trumpa i suprugu Melaniju u zračnoj luci u gradu Ahmedabadu u saveznoj pokrajini Gudžarat dočekao je indijski premijer Narendra Modi, koji je zagrlio američkog predsjednika, uz tradicionalnu indijsku glazbu i ples.

Deseci tisuća Indijaca izašli su na ulice kako bi pozdravili američkog predsjednika na putu prema ašramu Sabarmati u kojem je 13 godina živio Mahatma Gandhi, piše BBC.

Ulice Ahmedabada ukrašene su fotografijama dvaju čelnika na kojima se drže za ruke, uz natpise poput 'dvije dinamične ličnosti, jedan značajan događaj'.

Trump i prva dama su se u ašramu oca moderne Indije okušali u tradicionalnom indijskom kolovratu koji je Gandhi popularizirao kao prosvjed protiv inozemnog tekstila i težnju da Indijci postanu ekonomski neovisni.

Američki predsjednik potom se uputio prema stadionu Motera, koji se smatra najvećim stadionom za kriket na svijetu. Tamo će se dvojica čelnika održati obraćanja pred više od 100 tisuća ljudi.

Cilj Trumpovog posjeta je jačanje odnosa između dviju najvećih demokracija na svijetu, prenosi BBC.

No između dviju država postoji i trgovinski spor, koji je eskalirao uvođenjem carina, za koji su dužnosnici s obje strane rekli da je teško da će se riješiti prije američkih izbora u studenome ove godine.

Washington zahtijeva pristup indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te se protivi indijskoj kontroli cijena medicinskih uređaja i lokalnim pravilima o pohrani podataka za koje američke tvrtke tvrde da povećava troškove poslovanja, piše Reuters.

Modijeva vlada želi povratak trgovinskih ustupaka koje je Trump povukao 2019. te veći pristup američkom tržištu za indijske farmaceutske i poljoprivredne proizvode.

Očekuje se da će dvije države objaviti obrambene sporazume, uključujući plan indijske mornarice o kupnji helikoptera od Lockheed Martina u vrijednosti od 2,6 milijardi dolara.