SUDAR AUTOBUSA I KAMIONA

Teška nesreća na jugu Njemačke: Policija kaže da su 18 nestalih 'vjerojatno mrtvi'

03.07.2017 u 10:16

Bionic
Reading

U prometnoj nesreći autobusa na autocesti kod mjesta Münchberg na jugu Njemačke do koje je došlo u ponedjeljak ujutro ozlijeđeno je 30 osoba, a 18 se smatra nestalima. Bavarska policija izjavila je da su osobe koje se vode nestalima 'vjerojatno mrtve'

Pokažu li se brojke točnima, bit će to jedna od najtežih prometnih nesreća u Europi zadnjih godina. Isprva je postojala nada da su nestali putnici pobjegli u sigurnost obližnje šume, ali potraga za njima nije dala rezultata. 

Nesreća se dogodila na bavarskoj autocesti A9 pokraj grada Muenchberga, u šumovitom kraju blizu granice Bavarske i Tiringije. Autobus se zaletio u stražnji kraj kamiona, koji je vozio polako zbog prometne gužve na autocesti, i zatim izgorio. 

U autobusu je bilo 46 starijih turista iz Saske i dvojica vozača

Na mjestu nesreće forenzičari i pripadnici krim-policije pokušavaju identificirati tijela koja se nalaze u izgorjelom autobusu. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier priopćili su da su užasnuti nesrećom i izrazili su sućut obiteljima žrtava. 

U policiji su kazali da se boje da će biti puno mrtvih. Strahuju da se putnici nisu mogli spasiti iz gorućeg autobusa.

"Ne isključujemo mogućnost da 18 osoba nije uspjelo izaći iz autobusa", izjavila je glasnogovornica policije Anne Höfer.

Drugi glasnogovornik, Jürgen Stadter, je kazao da će do kraja dana vjerojatno morati proglasiti još smrtnih slučajeva. Prema njegovim riječima autobus je bio pun starijih putnika - radilo se, čini se, o grupi umirovljenika koji su se vraćali s izleta.

Policija se još uvijek nada, iako su sve manje šanse da se neki od nestalih putnika nalaze na širem području nesreće oko autobusa, te da još uvijek nisu pronađeni. Svih 31 pronađenih putnika pretrpjelo je ozljede koje su zahtijevale hitnu medicinsku pomoć.

Najgora nesreća na njemačkim autocestama u zadnjih deset godina zbila se 2008. kada je 20 osoba poginulo također u autobusnoj nesreći blizu Hannovera.