pitanja i odgovori

U nedoumici ste oko dobivanja propusnice? Svi odgovori o najtraženijem dokumentu mogu se dobiti na jednom mjestu

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.12.2020 10:25
  • Objavljeno 22.12.2020 u 09:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Kada, kome i zašto je potrebna propusnica, saželo je Ravnateljstvo civilne zaštite u pitanjima i odgovorima na svojoj stranici. Svi koji žele doći do najtraženijeg dokumenta u Hrvatskoj mogu to doznati na jednom mjestu

Najtraženiji dokument u Hrvatskoj trenutačno su propusnice. Zbog brojnih nedoumica i pitanja Stožer je na stranici koronavirus.hr odgovorio na neka od njih. Propusnice na snagu stupaju u srijedu.

U kojem slučaju, kada i zašto se mogu dobiti propusnice, kao i odgovore na najvažnija pitanja na svojoj je stranici saželo Ravnateljstvo civilne zaštite kako bi riješilo određene nedoumice.

Ondje se nalazi i odgovor na pitanje mora li, primjerice, vozač taksija imati propusnicu ako obavlja vožnju izvan županije u kojoj ima prebivalište ili boravište. Odgovara se i na pitanje roditelja trebaju li djeca, odnosno maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja županije ako ju napuštaju s roditeljima.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite odgovaraju:

'Djeca / maloljetne osobe ne trebaju imati propusnicu u slučaju napuštanja županije ako je napuštaju s roditeljima. Preporučuje se županijskim stožerima civilne zaštite na propusnicama roditelja navesti imena maloljetne djece koja putuju s njima.'

  • +1

e-Propusnice

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Može li fizička osoba koja obavlja nužne poljoprivredne radove izvan svoje županije dobiti propusnicu? Iz Ravnateljstva odgovaraju kako ona fizička osoba koja ima potrebu za obavljanjem takvih radova može dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme u kojem je odluka na snazi.

Evo što na pitanje je li uputnica za pregled dovoljna za napuštanje županije ili je potrebna i propusnica kažu u Ravnateljstvu:

'Ne, uputnica ili drugi dokument izdan od liječnika obiteljske medicine (npr. popis izdanih uputnica) je dokument koji se prilaže uz zahtjev za izdavanje propusnice što se podnosi županijskom stožeru.'

Među važnijim pitanjima i odgovorima o izdavanju propusnica nalazi se i ono može li osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora preko student servisa ili ugovora o djelu ostvariti pravo na propusnicu?

Iz Ravnateljstva civilne zaštite odgovaraju:

'Osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu, čiji je rad neophodan za određene gospodarske subjekte, ostvaruje pravo na propusnicu.

Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.'

Sva druga pitanja, kao i odgovori na njih, mogu se pronaći na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!