FAVORIT PREDSJEDNIK KOMOROWSKI

U nedjelju prvi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj

09.05.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Poljaci u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a među 11 kandidata u prvom krugu najveće izglede za pobjedu ima sadašnji predsjednik Bronislaw Komorowski (62), ne samo zbog solidno odrađenog prvog mandata, već i zbog činjenice da je kao nekadašnji ministar obrane najbolje upućen u pitanja sigurnosti koja su od ruske aneksije Krima i događaja na istoku Ukrajine Poljacima sad ponovno postala vrlo važna, javljaju agencije

"Adut predsjednika Bronislawa Komorowskog je taj što ga Poljaci dobro poznaju i sviđa im se njegov očinski stav, ponašanje obiteljskog čovjeka", ocijenio je politolog Mikolaj Csesnik, kako prenosi AFP

On je za svoje sunarodnjake utjelovljenje stabilnosti, što mu je vrlina u vrijeme oružane krize u neposrednom poljskom susjedstvu, ali i mana u očima onih koji žele promjene, zbog čega se okreću njegovim protukandidatima koji se redom protive liberalnoj i proeuropskoj politici poljske vlade.

Dominantna politička stranka već osam godina u Poljskoj je Građanska platforma, koja je Komorowskog podržala i na izborima 2010., kad je osvojio prvi petogodišnji mandat.

Predizborne ankete sadašnjem predsjedniku daju oko 40 posto podrške birača, što je - iako je imao i gotovo 10 posto više - još uvijek značajna prednost nad prvim pratiteljem Andrzejem Dudom (42) koji ne uspijeva prijeći granicu od 30 posto. Nijedan od devetero preostalih kandidata, među kojima je pet desničarskih populista, ne dobiva više od pet posto potpore birača, osim Pawela Kukiza, 51-godišnjeg rokera vrlo popularnog u Poljskoj, kojem bi glas dalo 11 posto anketiranih.

"Za očekivati je drugi krug", koji će se održati 24. svibnja, rekao je Czesnik, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi u njemu pobjedu, razmjerno uvjerljivu, trebao odnijeti sadašnji predsjednik.

U Poljskoj su ovlasti predsjednika države ograničene, ali je njegova uloga važna u područjima vanjske politike i obrane te može predlagati zakone i ima pravo ulaganja veta na donešene zakone.

Politički je najjači adut Komorowskog obrana. "Već dugo nijedan oružani sukob nije bio tako blizu poljskih granica kao danas", ustrajno ponavlja tvrdeći da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da će parada na Crvenom trgu 9. svibnja biti demonstracija sile. Upravo obnovljeni strah Poljaka od Rusije koji ne zaboravljaju desetljeća sovjetske dominacije iako je Poljska danas članica EU-a i NATO saveza ide mu na ruku. Pitanja o tome kako zajamčiti sigurnost zemlje bila su uvjerljivo najbrojnija na ovotjednom televizijskom sučeljavanju predsjedničkih kandidata, jer se Poljaci boje da bi idući cilj Moskve mogli biti upravo oni, prenosi Reuters.


Zato Komorowski, kao što je Reutersu potvrdio i neimenovani izvor iz njegovog izbornog stožera, namjerno ističe sigurnosne teme kako bi iskoristio svoju dobru reputaciju u području obrane.

"On razumije posebnost poljske vojske", rekao je Szymon, 37-godišnji poduzetnik iz Varšave objašnjavajući zašto bi Komorowski trebao ostati predsjednik.

Duda, kandidat glavne oporbene stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, nikad nije bio ministar i nikad se nije bavio pitanjima sigurnosti pa je zato svoju kampanju usmjerio na socijalna pitanja, obećavajući, između ostaloga, da će smanjiti dobnu granicu za odlazak u mirovinu i da će se boriti protiv društvenih nejednakosti. Te teme privukle su dosta Poljaka, kojima se sviđaju njegova mladost, polet i energičnost, a prije nekoliko dana dobio je i potporu sindikata Solidarsnost, no ima i drukčijih mišljenja.

"Njegova obećanja uvelike nadmašuju ovlasti koje ima predsjednik, a svojim bi gospodarskim prijedlozima mogao uništiti čak i njemački proračun", istaknuo je Radoslaw Markowski, politolog iz Poljske akademije znanosti.