NIŠTA OD SNIJEGA

U nedjelju nerijetko i na kopnu više od 10°C

19.01.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Nakon kišovitog petka, za vikend će biti uglavnom suho, relativno toplo za ovo doba godine i bez snijega kojeg za sada nema na vidiku ni do sredine sljedećeg tjedna, osim u višem gorju

U petak će u kontinentalnim krajevima biti pretežno oblačno. Bit će kiše, osobito poslijepodne i navečer. U večernjim satima i u noći na subotu sa zahlađenjem je moguć i snijeg, prije svega u gorju te u Slavoniji. U početku će puhati topli jugozapadni vjetar, a do večeri će ga zamijeniti hladniji sjeveroistočnjak. Temperatura zraka kretat će se od 5 do 10°C, a navečer će biti nešto niža.

Na Jadranu će u petak biti vrlo promjenjivo, s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, osobito krajem dana kada je u Dalmaciji moguća grmljavina. Snijeg bi mogao padati samo u višem gorju, no kasno navečer snježna granica u Dalmaciji će se spustiti. Puhat će umjereno i pojačano jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu do jaku buru i tramontanu. Jutro će biti toplije, a najviše dnevne temperature bit će od 8 do 13°C.

U subotu će u unutrašnjosti biti dosta oblaka, ali većinom suho uz kraća sunčana razdoblja. Vrlo malo oborina može biti u Podravini i na krajnjem istoku zemlje. Puhat će povremeno sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od -3 do 2, a najviša dnevna od 2 do 6°C.

Na Jadranu će u subotu ujutro još uvijek biti oblačno u Dalmaciji, a zatim posvuda djelomično ili pretežno sunčano. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura i sjeverozapadnjak. Navečer će okrenuti na slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 6, a najviša dnevna od 8 do 11°C.

U nedjelju će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano i većinom suho, povremeno uz više oblaka. Zapuhat će umjeren, ponegdje i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 3°C, a najviša dnevna mogla bi čak prijeći 10 stupnjeva. Krajem dana ponegdje će biti malo kiše, prije svega u Gorskom kotaru.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano uz sve više oblaka prema kraju dana. Na sjevernom dijelu može pasti malo kiše. Zapuhat će umjereno, mjestimice i jako jugo. Jutarnja temperatura kretat će se od 2 do 7°C, a najviša dnevna od 9 na sjevernom do 12°C na južnom.

Biometeorološka prognoza s južinom će se u nedjelju pokvariti.

Početak sljedećeg tjedna bit će vrlo promjenjiv. Uz više oblaka povremeno je moguća kratkotrajna i slaba kiša, u višim predjelima susnježica i snijeg. Oborina će biti relativno malo. Nakon prolaznog zatopljenja koje će potrajati i u ponedjeljak i utorak, od srijede bi ponovno moglo biti malo hladnije. Ipak, neke drastične prave zime još uvijek nema na vidiku, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Lijepi dani u januaru, grubo vrijeme u februaru.' Ako se to ostvari, veljača bi mogla biti prilično oštra i hladna.

20. i 21. siječnja 1998. godine u mnogim predjelima Hrvatske bili su polomljeni stupovi dalekovoda zbog obilnog mokrog snijega, kiše koja se ledi i jakog vjetra.